Mainos

Hinkuyskätartuntoja ennätysmäärä viime vuonna

Suomessa tilastoitiin viime vuonna ennätysmäärä hinkuyskätartuntoja. Määrä oli kaksinkertainen vuoteen 2002 verrattuna.

Hinkuyskätartuntoja on tilastoitu Suomessa kohta kymmenen vuotta. Viime vuonna tartuntoja löydettiin ennätysmäärä, 1250 kappaletta. Helpoimmalla päästiin vuonna 2001, jolloin tartuntoja löydettiin neljä kertaa vähemmän.

Nyt tartuntojen määrät ovat siis jälleen kasvussa. Tilastoihin päätyvät kuitenkin vain laboratoriotutkimuksin varmistetut tapaukset. Todellinen tartuntamäärä on kymmenkertainen, arvioiden mukaan Suomessa oli viime vuonna noin 10 000 hinkuyskätartuntaa.

Hinkuyskäbakteeri leviää erittäin herkästi pisaratartuntana. Taudin tuntomerkkejä ovat nuhan lisäksi rajut puuskittaiset yskänkohtaukset ja tunne siitä, että hapensaanti loppuu. Jotkut tosin sairastavat taudin ilman oireita.

- Hinkuyskää hoidetaan antibiootein. Vaarallinen se on alle 3 kuukautta vanhoille, rokottamattomille lapsille, joilla yskänkohtaukset saattavat johtaa hapenpuutteeseen. He tarvitsevat usein sairaalahoitoa. Tauti on kuitenkin helposti hoidettavissa, mikäli hoito aloitetaan ajoissa, kertoo professori Jussi Mertsola TYKS:n Lastenklinikalta.

Lääkäri vakuuttaa, että tartuntojen määrän kasvusta huolimatta syytä hinkuyskäpaniikkiin ei ole.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 28.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.