Hinaajaonnettomuudessa kadonnut löytyi kuolleena

Hinaaja Pegasoksen uppoamisen yhteydessä eilisiltana kadonnut miehistön jäsen löydettiin kuolleena merestä Helsingin edustalta iltapäivällä. Helsingin poliisi jatkaa asian tutkintaa kuolemansyyntutkintana sekä onnettomuustutkintana yhdessä Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa. Pegasoksen kaksi muuta miehistön jäsentä pelastettiin heti illalla toiseen paikalla olleeseen hinaajaan.

Hinaaja Pegasos upposi Katajaluodon pohjoispuolella nelisen kilometriä Helsingin rannikolta eilisiltana noin kello 21.40. Tapahtuma-aikaan se oli yhdessä hinaaja Poseidonin kanssa avustamassa 200 metriä pitkää konttialus Hinaa Helsingin Länsisatamaan. Pegasos on 28 metriä pitkä ja 8 metriä leveä.

Mereen valunut kevyttä polttoöljyä

Pegasoksesta on Helsingin pelastuslaitoksen mukaan valunut mereen kevyttä polttoöljyä. Ohuen öljylautan koko on 10 x 200 metriä. Kovan merenkäynnin takia se hajoaa eikä siten aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja.

Haverialuetta on tutkittu myös sukellusrobotilla, joka laskettiin mereen Merikarhu-aluksesta. Kaiken kaikkiaan Helsingin pelastuslaitos on kohottanut öljyntorjuntavalmiuttaan. Tässä sillä ovat apuna merivoimien öljyntorjunta-alus Hylje sekä ulkovartiolaiva Merikarhu.

Suomen ympäristökeskus määräsi tänä aamuna merivoimien suuren öljyntorjunta-aluksen Hylkeen öljyntorjuntatehtävään, ja se saapui haveripaikalle puolen päivän jälkeen. Hylkeellä on mukanaan mm. öljyntorjuntapuomeja, öljyä vedestä erottava laite sekä öljyntorjuntakauha. Paikalla on myös puolustusvoimien ja pelastusyhtiön sukeltajia, jotka koettavat tukkia polttoainesäiliöiden ilmaputket.

Uppoamisen syy yhä epävarma

Pegasoksen uppoamisen syy ei ole vielä selvillä. Onnettomuutta tutkiva Martti Heikkilä Onnettomuustutkintakeskuksesta kertoo, että tähän mennessä on selvinnyt lähinnä se, että Poseidon oli kiinni konttialuksen keulassa ja Pegasos sen perässä.

Keskuksen johtaja Tuomo Karppinen puolestaan selvittää, että hinaaja voi upota esimerkiksi ajautuessaan alusta hinatessaan poikittain ja hinausköyden vetäessä sen kumoon. Heikkilän mukaan edellä mainittuja tilanteita on sattunut, mutta hän ei vielä pysty sanomaan, onko Pegasoksen kohdalla käynyt näin. Myös poliisista kerrotaan, että hinaajan ajautuminen kumoon köyden vetämänä on yksi mahdollisuus, jota turman yhteydessä tutkitaan. Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus tutkivat uppoamisen syytä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat