Mainos

Hillary ponnisti ulkoministeriksi New Yorkista

Hillary Clinton taisteli demokraattien presidenttiehdokkuudesta loppuun saakka. EBU

Yhdysvaltain ulkoministerinä jatkaa nainen, kun Hillary Clinton seuraa nykyistä Condoleezza Ricea ensi kuussa.

Hillary Clinton, New Yorkin senaattori ja Yhdysvaltojen entisen presidentin Bill Clintonin vaimo, hävisi demokraattien esivaalit presidenttiehdokkuudesta vain niukasti Barack Obamalle.

Hillary Clinton on toiminut tulevan presidentin vaimon Michelle Obaman tapaan juristina. Mutta Hillarylle on kertynyt vankkaa ulkopoliittista kokemusta miehensä rinnalla tämän presidenttiajalta.

Hillary Diane Rodham syntyi Chicagossa, Barack Obaman nykyisessä kotikaupungissa. Opiskeluaikanaan hän oli republikaani, mutta näkemykset muuttuivat mm. kansalaisoikeusliikkeen nousun aikoihin. Martin Luther Kingin kuoleman jälkeen hän mm. ryhtyi tukemaan sodanvastaisen demokraattien presidenttiehdokkaan Eugene McCarthyn kampanjaa.

Rodham tapasi Bill Clintonin Yalessa

Tulevan miehensä Billin hän tapasi Yalen yliopistossa 70-luvun alussa oikeustieteen jatko-opintojen parissa. He muuttivat itärannikolta vuonna 74 Arkansasiin, jossa molemmat työskentelivät yliopiston oikeustieteen laitoksella. Naimisiin pari meni seuraavana vuonna. Tytär Chelsea Clinton on syntynyt vuonna 80.

Vuotta ennen Chelsean syntymää Rodhamista tuli Arkansasin ensimmäinen nainen, kun hänen miehensä pääsi osavaltion kuvernööriksi. Bill Clintonin vuoden 1982 kampanjan aikana Rodham alkoi käyttää nimeä Hillary Clinton.

Hillary Clinton toimi Arkansasissa useissa lapsiin ja terveydenhuoltoon liittyvissä tehtävissä ja järjestöissä, mutta myös useiden yritysten johtokunnissa.

Arkansasista ensimmäiseksi naiseksi

Bill Clinton valittiin Yhdysvaltain presidentiksi 92, ja oikeustieteen tohtori Hillary Clintonista tuli saman tien Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Tuolloin Hillary suunnitteli mm. kansallisia terveysohjelmia ja johti terveydenhuollon uudistusta, jonka tavoittena oli saada työnantajat ottamaan sairausvakuutuksia työntekijöilleen.

Vastustajat hyökkäsivät presidentti Clintonia vastaan monelta rintamalta, mm. Arkansasin aikaisten Whitewater-liiketoimien epäselvyyksien vuoksi. Mutta vasta Monica Lewinsky-seksiskandaali johti lopulta presidentin virkasyytteeseen.

Hillaryn tuotantoa

Skandaaleissa Hillary tuki miestään voimakkaasti ja kiersi edelleen hänen mukanaan valtiovierailuilla.

Kiinnostus ulkopolitiikkaan kasvoi

Barack Obama otti lopulta Hillary Clintonin ulkoministerikseen. EBU

Clintonit muuttivat 99 New Yorkiin, mistä Hillary sai, pormestari Rudy Giulianin vetäytymisen myötä, senaattorin paikan vuonna 2001. Tuolloin hän pyrki satsaamaan varoja turvallisuuden parantamiseen. Senaatin asevoimien komitean jäsenenä hän vaati toimia terrorismia vastaan myös Afganistanissa.

Hillary Clinton äänesti sen lain puolesta, joka antoi presidentti George W. Bushille oikeuden käyttää amerikkalaisjoukkoja Irakia vastaan. Hillary Clinton valittiin uudelle kaudelle senaattiin 2006.

Clinton asettui ehdolle Yhdysvaltain presidentiksi tämän vuoden vaaleissa ja lähti demokraattien esivaaliin ennakkosuosikkina. Kuitenkin jo ensimmäisissä esivaaleissa senaattori Barack Obama onnistui keräämään enemmän valitsijamiehiä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.