Hilkka Ahteen juttu herätti työpaikalla häirinnästä kärsineet

Hilkka Ahteen häirintäjutun käsittely julkisuudessa toi joka kerta aluehallintovirastoon ryöpyn uusia häirintätapauksia.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluinsinööri Irmeli Kuikan mukaan Ahteen tapaus onkin siinä mielessä tyypillinen, että usein häirintä jatkuu vuosikausia.

– Ahteen tapauksen rohkaisemina samanlaisesta häirinnästä kärsineet tekivät ilmoituksen työturvallisuusrikoksesta, mutta valitettavasti suurin osa näistä oli vanhentuneita.  Jos viimeisestä teosta on lähes kaksi vuotta, ennen kuin työntekijä ottaa yhteyttä,  niin silloin asia ehtii vanhentua. Syyttäjän pitäisi ehtiä syyttää ennen kuin kaksi vuotta on kulunut, harmittelee Kuikka.

Kuikka toteaa, että työtekijät sinnittelevät erityisesti näinä vaikeina aikoina eivät uskalla lähteä viemään asiaa eteenpäin.

Työntekijä halutaan savustaa ulos 

Yleistä on että, työantaja yrittää "keinolla millä hyvänsä" savustaa työntekijän irtisanoutumaan.  Työntekijän työtä voidaan muuttaa ilman, että työntekijä voi vaikuttaa.

– Teetetään liikaa tai liian vähän töitä, kun jostakin syystä halutaan eroon henkilöstä. Takana on ajatus, että jos ollaan tarpeeksi ikäviä, työntekijä irtisanoutuu itse, toteaa Kuikka.

Tutkittavana on ollut tapauksia, joissa työntekijät ovat kokeneet, että heitä eriarvoistetaan terveydentilaan, etniseen taustaan tai kieleen liittyen. 

Työntekijät ovat ilmoittaneet häirinnästä, kun esimies esimerkiksi huutaa, mitätöi ja alistaa. Tilanteeseen voi liittyä arvostelua, tarkkailua ja seurantaa. Kanteluita aiheuttavat palvelussuhteen ehtoihin tai työnkuvan muutoksiin liittyvät ristiriitatilanteet.

Paluu on mahdollinen vain osalle

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto kiinnitti 2013 vuoden häirintäraportissaan huomiota siihen, että työntekijän esille tuomat häirintäkokemukset otetaan huonosti tai ei ollenkaan käsittelyyn. Vuosittain Helsinkiin tulee yhteydenottoja 300 -  400. Usein työnantaja tekee ratkaisun yksipuolisten tietojen perusteella.

– Meillä on päivittäin neuvontaa, mutta työnantajat eivät meille juurikaan soittele.  Suurin osa häirintätapauksista ratkeaa neuvonnalla tai ohjeilla, mutta vain osa voi jatkaa työpaikalla. Tämä on mahdollista, kun esimiehet tai työkaverit vaihtuvat tai toimintakulttuuri muuttuu, sanoo Kuikka.

Lue myös:

    Uusimmat