Mainos

Hiljentynyt turismi viemässä Suomesta satoja miljoonia venäläistä rahaa

Venäläisturistien yöpymiset Suomessa vähenivät alkuvuodesta selvästi. Itärajalla liikkuvia päiväturisteja riittää kuitenkin lähes entiseen tapaan.

Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) mukaan Suomi on houkutellut selvästi vähemmän venäläisiä turisteja kuin viime vuonna.

– Alkuvuodesta on menty aika vahvastikin miinukselle. Yöpymiset ovat tällä hetkellä miinuksella reilut 10 prosenttia, ja kyllä merkit vahvasti näyttävät siltä, että aika heikosti myös kesä on mennyt, kertoo MEKin Venäjän aluepäällikkö Arto Asikainen.

Venäläisten matkustusinnostusta laskee etenkin heikko rupla. Asikainen arvioi, että venäläisiltä jää tänä vuonna Suomeen noin neljänneksen pienempi summa viime vuoteen verrattuna.

– Venäläiset ovat Suomen tärkein ulkomaalaisten matkailijoiden joukko, ja viime vuonna venäläiset jättivät 1,3 miljardia euroa matkailutuloa Suomeen. Kun se vähenee, muut markkinat eivät pysty vastaavaa summaa tänne tuomaan, hän huomauttaa.

Päiväturisteja riittää itärajalla

Itärajalla liikkuu päiväturisteja lähes saman verran kuin toissa vuonna, arvioidaan Lappeenrannan matkailua ja elinkeinotoimintaa edistävästä Wirma Lappeenrannasta. Yrityspalvelujen ja matkailun johtaja Kimmo Kuikka myöntää, että heikko rupla on silti sielläkin leikannut venäläisten Suomen puolelle jättämää rahasummaa.

– Viime vuoteen verrattuna vähennystä ollut noin 30 prosenttia, mutta pitää muistaa, että viime vuosi oli huikea ennätysvuosi, hän sanoo.

Venäjältä tulevia päivämatkailijoita kiinnostaa nykyään muukin kuin Prismassa käynti. Lappeenrannan matkailuneuvonnasta arvioidaan, että aikaisempaan verrattuna venäläiset ovat kiinnostuneet tänä vuonna myös kulttuurimatkailusta.

– Saimaa ja linnoitus kiinnostavat. Enää se ei ole sellaista, että mennään vain Prismaan ja Lidliin ja takaisin Venäjälle, kertoo opas Pavel Tcherenkov.

Olga Marfina ja Alex Vaulin tulivat Pietarista päivämatkalle Lappeenrantaan.

– Tulimme tänne virkistymään. Sää on hyvä, tämä on naapurimaamme, täällä on kaunista ja hienoa, Marfina kertoo hymyillen.

– Luin, että täällä on rakenteilla kaikista suurin hiekkalinna, mikä kuulosti kiinnostavalta. Ja nyt olemme täällä. 

Päivämatkailijat ostavat Suomesta mielellään esimerkiksi kalaa ja lihaa, joiden tuonnin Venäjä on kieltänyt vastatoimena EU:n asettamille pakotteille. Kenties venäläiset suuntaavat nyt entistä sankemmin joukoin ostoksille rajan taa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.