"Hiljaisia ryöstöjä tehdään harvoin"

Hiljaisia pankkiryöstöjä, joissa ryöstäjä uhkaa pankkivirkailijaa lapulla, ei ennen perjantaita ollut Osuuspankissa tapahtunut vuosiin.

- Nämä ovat harvinaisia, mutta joskus meidänkin pankissamme näitä on ollut. Virkailijoille on annettu erikseen ohjeet hiljaisten ryöstöjen varalta, kertoo Osuuspankin turvallisuusyksikön johtaja Reijo Lähde.

Hiljainen ryöstö on ryöstö, jossa ryöstäjä pyrkii toimimaan mahdollisimman huomaamattomasti, jotta hänelle jäisi mahdollisimman paljon aikaa puuhailla pankissa.

Perjantaina tehdyssä pankkiryöstössä rikoksesta epäilty ulkomaalainen mies antoi virkailijalle kirjeen, jossa virkailijaa kehotettiin pistämään rahat kirjekuoreen. Kuoreen päätyi 60 000 euron saalis.

Poliisi ei ole kertonut kirjeen tarkkaa sanamuotoa, eikä sitä, uhkasiko ryöstäjä kirjeessä virkailijaa jollain lailla.

- Kirjallisen uhkauksen tekijällä saattaa olla piilossa ase. Me emme tiedä, oliko perjantaina pankkiin iskeneellä miehellä asetta, jatkaa Lähde.

Poliisi on ehdottanut pankeille toimintatapaa, jossa virkailija pyytäisi ryöstäjää vastaavassa tilanteessa näyttämään aseen, jolla hän uhkaa.

- Pankissa asioivien asiakkaiden tai työntekijöiden turvallisuutta ei saa vaarantaa, ja siksi ryöstäjää pitää totella. Poliisi on joskus esittänyt pankeille, että näin meneteltäisiin, mutta ohjeisiin tätä ei ole kirjattu. Hiljaisessa ryöstössäkään ryöstäjää ei saa ryhtyä provosoimaan, kuvailee Lähde.

"Kassan rahamäärä minimoitava"

- Osuuspankki järjestää työntekijöilleen säännöllisesti koulutusta, kuinka ennakoida pankkiryöstötilanteita sekä kuinka toimia sellaisen sattuessa, kertoo Lähde.

Toimintaohjeissa todetaan, että kassassa oleva rahamäärä on minimoitava. Lähde ei kuitenkaan paljasta, kuinka paljon rahaa kassassa saa ohjeiden mukaan pitää. Poliisi ei ole toistaiseksi paljastanut, saiko perjantaina Tullinpuomin Osuuspankin ryövännyt mies 60 000 euron saaliinsa virkailijan käteiskassasta, vai noudettiinko rahasaalis holvista.

Lähteen mukaan Osuuspankissa suurempiin setelipinoihin pääsee käsiksi vain aikaviivejärjestelmän kautta. Esimerkkitilanteessa asiakas saapuu nostamaan käteistä autokauppoja varten 20 000 euron arvosta, mutta aikaviivejärjestelmä estää sen, että hän saisi rahat mukaansa heti.

Lähes jokaisella virkailijalla on lisäksi käytössään hälytysnappula, jota painamalla he voivat välittää tiedon ongelmasta poliisille.

Lue myös:

    Uusimmat