Hiivataikinan kohotus

Tytär (5v) kysyi, miksi taikinaa pitää kohottaa kaksi kertaa. Enkä oikein osannutkaan vastata. Jos on hiukkasen kiire, niin kumpi nostatus on se tärkeämpi?
nimim. äiti ja tytär

Hei!
Lasten suusta ne parhaat kysymykset tulevat! Kysymys on erittäin fiksu. Hiivataikinalle riittää periaatteessa yksi hyvin pitkä kohotus, mutta käytännössä se hankaloittaa itse leivontaa käsin niin paljon, että yleensä päädytään kahteen kohotuskertaan.

Taikinan kohotus helpottaa leivontaa ja tuo taikinalle helposti käsiteltävän rakenteen. Kohottamattomasta taikinasta on vaikeampaa muotoilla leivonnaisia, esim. pyöritellä pullia tai sämpylöitä. Lisäksi taikina on tässä alkuvaiheessa käsiin ja pöytään tarttuvaa. Siksi leivonnaiset yleensä leivotaan vasta kohonneesta taikinasta. Tämä versio on kuitenkin käyttökelpoinen, jos tekee esim. pellillisen sämpyläruutuja tai pullaa. Kohottamattoman taikinan voi tällöin kaataa heti pellille ja sen voi antaa kohota siinä matalana levynä ilman välileivontaa.

Jos taasen ajatellaan, että tehtäisiin koko kohotus heti taikinana aluksi, vaikeuttaa sekin leivontaan. Liian kohonnutta taikinaa on aika vaikea käsitellä ja leipoa siitä kauniita leivonnaisia. Leivonnaisen muoto pyöristyy ja rakenne paranee, kun se kohotetaan vielä uudelleen. Tämä versio on kuitenkin käyttökelpoinen, jos tekee esim. piirakkapohjaa. Oikein hyvin kohonneen taikinan voi kaulia piirakkapohjaksi, eikä sitä enää sen jälkeen ole pakko uudelleen kohottaa, koska ulkonäkö ei siinä niin täytteen alta näy.

Ystävällisin terveisin
Arja

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja