Mainos

Hiitolanjoen voimalat uudistelaan

Vuosia jatkuneet ponnistelut Suomen ja Venäjän välisen Hiitolanjoen saattamiseksi luonnontilaan ovat kariutuneet. Joen voimaloita saatetaan nyt vauhdilla entistä tehokkaammiksi energian lähteiksi. Rajajoki on ainoa joki, jonka kautta Laatokan lohi voisi nousta Suomen puolelle aina Simpeleenjärveen saakka.

- Tämä on todella tärkeä joki. Sinne nousee noin 2000 kappaletta tuollaisia 5-6 kilosia lohia kudulle vuodessa ja nyt ne kutevat tuolla Venäjän puolella seitsemässä koskessa. Siellä on erittäin hyvät poikastiheydet tavoitettu näistä koskista ja tiedetään, että lohi voi joessa oikein hyvin, kuvailee Hiitolanjoen oloja Laatokan-Karjalan luonnonystävien puheenjohtaja Veijo Vilska.

Luontoväki toivoi viimeiseen asti, että Hiitolanjoen kosket myös Suomen puolella voitaisiin vapauttaa Laatokan lohelle. Toisin kävi.

- Tässä on kolme voimalaitosta, jotka kaikki uusitaan tekniikaltaan nykyaikaa vastaaviksi eli laitoksista uusitaan kaikki koneet. Tehot noussevat 2 - 2,5 kertasiksi verrattuna nykykoneisiin, arvelee Watr Pumpsin rakennusmestari Hannu Nikulainen.

Ritakoski jauhaa jatkossa sähköä 800 - 900 kilowattia tunnissa Vantaan Energialle, joka osti kannattamattomaksi käyneen voimalan viime vuoden lopulla.

Laatokan lohelle on kaavailtu neljällä miljoonalla markalla lohiportaita saneerattavien voimaloiden viereen. Luontoväki panee nyt toivonsa siihen, että edes lähinnä rajaa sijaitsevaa Kangaskoski palautettaisiin valtion tuen turvinluonnonvaraiseksi.

- Voidaan lähteä siitä, että tämä kalatien hinta noin miljoona markkaa on sama, minkä tämä voimalayrittäjä maksoi tästä voimalasta muutama vuosi sitten ja töitähän siellä ei käytännöllisesti katsoen ole tehty vielä mitään, Vilska sanoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.