Hiiripiiri opettaa lapsille nettikäyttäytymisen aakkoset

Vanhemmilla ei usein ole mahdollisuutta valvoa lastensa nettipuuhia. Hiiripiiri-materiaalin tarkoituksena on tehdä tietotekniikasta luonnollinen osa koulupäivän arkea.

Nykyinen peruskoulun opetussuunnitelma sisältää ohjeen lasten ja nuorten minimitasovaatimuksista tieto- ja viestintäteknologian käytössä.

Tämän lisäksi useat kansalliset tahot ja EU haluavat painottaa lasten turvallista netinkäyttöä useiden eri hankkeiden rahoittamisella. Yksi tällainen hanke on Pelastakaa lasten ja Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen yhteistyönä koottu Hiiripiiri-oppimisympäristö.

Hiiripiiri-materiaali on koottu nimenomaan opettajan tueksi ja pitkällä tähtäimellä sen tärkeimpiä päämääriä on tehdä tieto- ja viestintätekniikan käytöstä luonnollinen osa koulupäivän arkea.

Hiiripiiri kuuluu EU:n Safer internet- ohjelmaan, jonka tarkoituksena on antaa tietoa lasten turvallisesta netinkäytöstä.

Useinkaan vanhemmilla ja kasvattajilla ei ole mahdollisuutta valvoa lastensa nettipuuhia.

Luonnollinen osa lasten elämää

Projektisuunnittelijat Martti Härmä ja Teemu Ruohonen Pelastakaa lapset ry:stä kertovat Huomenta Suomessa, että palvelu on löytänyt käyttäjänsä.

Lapselle tulisi opettaa enemmän vastuuta ja taitoa harkita itse, millä sivuilla internetissä kannattaa liikkua.

- Yritämme aina suositella, että vanhemmat myös tutustuisivat paremmin siihen, mitä lapset ja nuoret internetissä tekevät, Härmä toteaa.

Ruohosen mukaan on tärkeää, että lapsille opetetaan nettikäyttäytymisen aakkoset jo varhaisessa vaiheessa.

- Internet on tullut hyvin luonnolliseksi osaksi ihmisten arkea. Niin kuin missä tahansa ympäristössä, kuten vaikka koulumatkalla, on tärkeää että lapset osaavat olla myös internetissä.

Hiiripiiri-materiaalin lisäksi Pelastakaa lapset ry:n internetsivuilla on myös muuta lastensuojeluun liittyvään internetsisältöä. Nettivihje on palvelu, johon netin käyttäjät voivat ilmoittaa kohtaamastaan laittomasta aineistosta. Vihjeet välitetään eteenpäin viranomaisille.

- Vihjeitä on tullut tällä hetkellä noin 900 kuukaudessa, eli aika paljon, Ruohonen toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat