Hiippakuntakokouksilta kuusi aloitetta kirkolliskokoukselle

Luterilaisen kirkon tänään pidetyt hiippakuntakokoukset päättivät lähettää yhteensä kuusi aloitetta kirkolliskokoukselle.

Helsingin tuomiokirkko

Aloitteissa esitetään mm. kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaalin muuttamista suoraksi kansanvaaliksi ja lausunnon laatimista kirkon suhteesta juutalaisiin. Turun hiippakuntakokous kannatti äänin 20-16 aloitetta kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaalitavan muuttamisesta yleiseksi kansanvaaliksi.

Vastaavanlainen aloite on viimeksi ollut kirkolliskokouksen käsiteltävänä neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä vaali on välillinen ja äänioikeus on seurakuntien luottamushenkilöillä. Turun hiippakuntakokous esittää myös, että kirkolliskokous päättäisi kirkkomuseon perustamisesta ja varaisi tarkoitusta varten määrärahat seuraavaan talousarvioon.

Aloite luterilaisen kirkkomuseon perustamisesta Turkuun oli 1998 kirkolliskokouskäsittelyssä, josta se lähetettiin kirkkohallituksen jatkovalmisteluun.

Suhde juutalaisuuteen

Suomen kirkko ole koskaan laatinut lausuntoa suhteestaan juutalaisiin, juutalaisuuteen ja juutalaisvainoihin kuten useat muut kirkot. Nyt esitetään, että kirkolliskokous ottaisi julkisesti etäisyyttä kaikkiin antisemitismin muotoihin, edistäisi luottamuksellisia keskusteluja juutalaisuuden ja kristinuskon yhteisestä perinnöstä ja pyhistä kirjoituksista sekä muuten kiinnittäisi näihin kysymyksiin pysyvästi huomiota.

Toinen Porvoon aloite koskee kappalaisen jäsenyyttä kappeliseurakunnan neuvostossa. Aloitteen mukaan jäsenyyden ei tarvitsisi edellyttää asumista kappeliseurakunnan alueella.

Virkatodistus helpommin

Kirkkohallitukselle tutkittavaksi lähti Porvoosta myös aloite, jossa esitetään mahdollisuutta saada virkatodistus mistä tahansa kirkkoherranvirastosta asuinpaikasta riippumatta.

Kirkkohallituksen tehtäväksi annettiin edelleen selvittää, miten seurakunnat saavat yhteyden pysyvästi laitoksissa asuviin henkilöihin. Hiippakuntien tuomiokapituleille tai toimikunnille lähetettiin useita hiippakunnan oman työn kehittämistä koskevia aloitteita. Näitä olivat mm. Oulussa uskontokasvatuskoulutuksen järjestäminen perhepäivähoitajille, erityisryhmien kuten opettajien ja sairaanhoitajien henkisen tuen järjestäminen ja määräraha työntekijöiden saamen kielen opiskeluun.

Lapualla lähetettiin tuomiokapituliin aloite seurakuntien yhteistyön kehittämisestä ja Tampereella työnohjaajien kouluttamisesta. Porvoossa tuomiokapituli saa pohdittavakseen, voidaanko epävirallista ruotsinkielistä Folkbibeln -raamatunkäännöstä käyttää virallisen käännöksen rinnalla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat