Hiilidioksidipäästöt valtavia Kiinassa

Amerikkalaisen tutkijaryhmän mukaan Kiinan kasvihuonekaasupäästöt kasvavat paljon otaksuttua nopeammin.

Suuremmat päästöt vaikeuttavat maailmanlaajuisia ponnistuksia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Kiina on saattanut ohittaa Yhdysvallat maailman suurimpana hiilidioksidipäästöjen lähteenä jo viime vuonna.

- Päästöjen kasvuvauhti ylittää pahimmat odotuksemme, sanoo Berkeleyn yliopistossa työskentelevä maatalouden ja resurssitalouden apulaisprofessori Maximillian Auffhammer.

Hän kuuluu Kiinan päästömääriä selvitelleeseen Kalifornian yliopiston tutkijaryhmään, joka esittelee arvionsa Journal of Environmental Economics -julkaisussa toukokuussa. Päästöennusteilla on merkitystä kun arvioidaan ilmastonmuutoksen kehityssuuntaa ja neuvotellaan keinoista sen pysäyttämiseksi.

- (Kiinan päästöjen kasvu) , merkitsee sitä, että tavoite ilmakehän hiilidioksidimäärän vakauttamiseksi on paljon, paljon vaikeampi saavuttaa, Auffhammer varoittaa.

Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvavat ainakin 11 prosenttia vuodessa vuonna 2010 päättyvällä seitsenvuotiskaudella. Tähän asti Kiinan päästöjen on laskettu kasvavan 2,5-5 prosenttia jaksolla 2004-2010.

Neuvostotekniikka kelpaa yhä malliksi

Tutkijat osoittavat syyttävällä sormella Kiinan voimalaratkaisuja. Merkittävä osa jättiläismaan kivihiilivoimaloista tupruttaa taivaalle päästöjä vanhaan malliin.

- Suuri osa Kiinasta on pääsemättömissä voimaloista, jotka ovat likaisia ja tehottomia, sanoo taloustieteen professori Richard Carson San Diegosta.

Vaikka Kiinan keskushallinto lupaa maan osallistuvan ilmastotalkoihin, voimaratkaisusta päättävissä maakunnissa valintoja sanelee yhä paljolti raha.

Rikastuvilla rannikkoalueilla on ollut varaa ostaa parasta - aiempaa ympäristöystävällisempiä ja energiatehokkaampia voimaloita. Köyhässä sisämaassa on tyydytty vielä 2000-luvulla vanhanaikaisiin ja halvempiin ratkaisuihin. Tekniikka on kopioitu 1950-luvun neuvostovoimaloista.

- Ongelma on siinä, että rakennetun voimalan pitäisi kestää 40-75 vuotta, Carson huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat