Mainos

Hiihtolomien surullinen saldo: Kaksi kuollut rinnevammoihin

Tänä vuonna on jo menehtynyt kaksi laskijaa laskettelurinteessä sattuneen onnettomuuden takia.

Kymmenvuotias tyttö menehtyi kolmisen viikkoa sitten Kauhajoen Sotkanrinteillä törmättyään puuhun. 16-vuotias poika menehtyi viime yönä Iso-Syötteellä kaatumisesta saatuihin vammoihin.

- Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen, koska meillä on ollut kaksi erittäin vakavaa kuolemaan johtanut onnettomuutta, toteaa Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

Joka vuosi rinteessä sattuu noin 3 000 tapaturmaa. Suurin osa on pienempiä venähdyksiä ja tärähdyksiä, jotka hoidetaan paikan päällä ensiavussa, eivätkä vaadi kummempia jatkotoimenpiteitä.

- Kolme tuhatta on aika iso luku, mutta jos sitä vertaa laskettelupäivien määrään, joita on noin 3 miljoonaa ja 44 miljoonaa hissinousua vuodessa, niin siihen nähden se on aika vähän.

Laske aina koelasku

Kevätaurinko asettaa omat haasteensa laskemiselle.

Larilahti toivoo, että kukaan ei koskaan vetäisi täysillä enimmäistä laskua rinteestä, vaan laskisi rauhassa koelaskun - varsinkin kun lasketaan parkeissa, streeteissä ja hyppyreissä

- Rinne on joka päivä erilainen. Näin keväällä varsinkin se on aamulla erilainen kuin iltapäivällä. Kun lumi ja lämpötila muuttuvat, vauhdit muuttuvat tosi paljon.

- Ennen kuin tehdään varsinainen lasku, se jossa tehdään hypyt ja muut, kannattaa aina laskea ensin läpi ja kokeilla miten nopea se pinta tänään on. Silloin osaa vähän paremmin entrata sen vauhtinsa oikeaksi, Larilahti painottaa.

- Joskus vauhti voi olla yllättävän nopea, kun pinta onkin kovempi tai jäätynyt. Aina kannattaa ensin kokeilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.