Hiihtoliiton lääkäreiltä selvitys dopingtapahtumista

Hiihtoliiton lääkärit ovat antaneet omat kirjalliset selvityksensä Lahden dopingtapahtumista.

Pirkka Mäkelä

Hiihtoliiton lääkäreinä toimineet Pirkka Mäkelä (1. kuvassa) ja Juha-Pekka Turpeinen ovat antaneet omat kirjalliset selvityksensä Lahden dopingtapahtumista.
Selvityksiä olivat pyytäneet Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) sekä Suomen Lääkäriliitto, jotka kumpikin tahoillaan tutkivat Mäkelän ja Turpeisen osuutta dopingin käyttöön. TEO aikoo jatkaa selvityksiä, mutta Lääkäriliitto katsoo vastausten riittävän mahdollisista rangaistuksista päättämiseksi.

TEO:n apulaisjohtaja Tarja Holi kertoo, että he ovat ehtineet käydä Mäkelän ja Turpeisen vastaukset läpi vasta alustavasti. Ne eivät kuitenkaan sellaisenaan tyydytä.

-Olemme päätynyt siihen, että meillä on tarve pyytää erilaisia lisäselvityksiä, Holi toteaa. Selvityksiä pyydetään ainakin eri viranomaisilta, ja mahdollisesti vielä myös Mäkelältä ja Turpeiselta. Lääkäreiden antamat selvitykset eivät ole julkisia asiakirjoja.

TEO:n ratkaisu sen sijaan tulee olemaan niiltä osin kuin se ei sisällä arkaluontoista tai salassapidettävää aineistoa, esimerkiksi potilastietoja. Holi arvioi, että lisäselvityksiin ja ratkaisun tekemiseen kuluu vielä vähintään viikkoja.

Terveydenhuollon ammattihenkilöitä valvovalla TEO:lla on mahdollisuus ankarimmillaan jopa rajoittaa lääkärinoikeuksia. Mäkelän ja Turpeisen kohdalla näin pitkälle tuskin mennään. Lievempiä rangaistuksia ovat kirjallinen varoitus, vakava huomautus ja huomautus.

Lääkäriliitolle vastaus riittää

Lääkäriliitolle Mäkelän ja Turpeisen vastaukset riittävät evääksi päätöksenteolle.

-Lääkäreiden lausunnot ovat sen verran kattavat, että pystymme asian niiden pohjalta käsittelemään, toiminnanjohtaja Markku Äärimaa sanoo. Lääkäriliitossa ankarin rangaistus eettisten sääntöjen rikkomisesta on liitosta erottaminen. Lievempiä seuraamuksia ovat varoitus ja huomautus. Näitä pohtii 23. huhtikuuta kokoontuva liiton luottamusneuvosto, joka voi yksin päättää huomautuksen antamisesta. Jos kyseeseen tulee varoitus tai erottaminen, asia täytyy viedä hallitukseen, joka kokoontuu 10. toukokuuta.

Hallitus miettii erikseen, miltä osin se antaa päätöksensä ja sen perustelut julkisesti. Lääkäriliitolle Mäkelä ja Turpeinen ovat ensimmäinen tapaus laatuaan.

-Varsinaisesti urheiluun liittyvää dopingia ei ole näin pitkälle menevään käsittelyyn aiemmin tullut. Aika poikkeuksellinen tapaus, Äärimaa tuumaa. Lääkäriliiton hallitus hyväksyi viime syksynä ohjeen, jonka mukaan lääkärin pitää olla tietoinen siitä, että dopingin käyttäminen on vastoin lääkärinvalaa ja Maailman lääkäriliiton Geneven julistusta.

Lääkelaitos tutkii apteekkien osuutta

Lahden MM-skandaalia tutkii kolmaskin terveydenhuoltoa valvova elin, apteekkeja valvova Lääkelaitos. Lääkelaitos tutkii, millaisilla resepteillä lääkkeitä on toimitettu apteekeista.

Helsinkiläiseltä huoltoasemalta MM-kisojen aikana löytyneessä hiihtomaajoukkueen lääkelaukussa oli lääkkeitä, jotka oli määrätty Hiihtoliitolle.

Säännösten mukaan reseptiä ei kuitenkaan voi kirjoittaa järjestön tai yhteisön nimellä. Reseptejä voi kirjoittaa vain potilaan nimellä tai pro auctore -reseptillä lääkärin omaa ammatinharjoittamista varten.

Lääkelaitos tutkii nyt, onko jostakin apteekista mahdollisesti toimitettu ulos lääkkeitä väärin. TEO puolestaan tutkii tähän liittyen Mäkelän ja Turpeisen reseptien kirjoittamista.

Lääkelaitos voi lain perusteella antaa vastoin säännöksiä toimineelle apteekkarille suullisen tai kirjallisen varoituksen. Apteekkilupa on mahdollista jopa peruuttaa, jos apteekkari on laiminlyönyt velvollisuutensa tai väärinkäyttänyt lupaan perustuvia oikeuksiaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat