Hiihtoliiton johtokunta jatkaa

Suomen Hiihtoliiton johtokunta saa jatkaa tehtävässään.

Johtokunta sai tänään liittovaltuustolta äänestyksen jälkeen luottamuslauseen. Äänestys oli äärimmäisen tiukka. Varsinainen äänestys päättyi tasan 21-21. Liittovaltuuston puheenjohtajan Roger Turun ääni ratkaisi asian.
Johtokunta jatkaa toistaiseksi ja selvittää Lahden MM-kisojen dopingsotkua. Hiihtoliiton johtokunnan puheenjohtaja Paavo M. Petäjä toisti aiemman lausuntonsa, jonka mukaan johtokunnan luopuminen dopingselvittelyn tässä vaiheessa olisi ollut rintamakarkuruutta.

Liittovaltuustolla ei Hiihtoliiton sääntöjen mukaan ole oikeutta erottaa johtokuntaa suoraan. Petäjä sanoi eilen käydyn johtokunnan kokouksen jälkeen, että johtokunta eroaa, jos liittovaltuusto äänestää yksimielisesti epäluottamuslauseen puolesta.

Liiton uskottavuus erovaatimusten takana

Liittovaltuusto keskusteli johtokunnan luottamuksesta tunnin verran kaikkiaan reilut kolme tuntia kestäneessä kokouksessa. Äänenpainot olivat hillittyjä ja asiallisia eikä kokouksessa ollut tietoakaan repivistä ja henkilökohtaisuuksiin menevistä puheenvuoroista. Johtokuntaa kannattaneet puheenvuorot korostivat pään pitämistä kylmänä: ihmisten vaihtaminen tässä vaiheessa ei toisi kuin ongelmia. Johtokunnan vaihtamista kannattaneet valtuutetut pitivät vastuullisten vaihtoa liiton uskottavuuden kannalta oleellisena.

-Johtokunta ei voi pakoilla vastuuta. Se on valinnut valmentajat ja lääkärit. Uskottavuutta ei tule ilman vastuunkantajia, Hämeen valtuutettu Jaakko Holkeri viestitti. Myös Kainuun Eero Väisänen oli johdon vaihtumisen kannalla. Viikko sitten Vuokattiin kokoontuneet 12 alueen johtajaa tukivat yksimielisesti epäluottamusta liiton puheenjohtajistolle (Petäjä, Louekoski, Jouko Törmänen) ja Lahden MM-joukkueen johtajana toimineelle Jorma Hyytiälle.

-Meillä kenttäväki on ollut jyrkkänä juuri uskottavuuden takia. Kokous on kuitenkin puhunut ja tyydymme päätökseen. Nyt pitää alkaa taas tehdä työtä hiihdon eteen, Väisänen kommentoi kokouksen jälkeen. Myös Petäjä uskoi, ettei pinnan alle jäänyt enää kytemään.

-Tunnen liittovaltuustoa pitkältä ajalta ja uskallan sanoa, että pulinat loppuivat tähän, Petäjä arveli. Kainuun Väisänen odotti liittovaltuustolta johtokunnan epäluottamuslausetta ilman äänestystä. Hän oli lopulta kuitenkin tyytyväinen siitä, että Petäjä otti kokouksessa jyrkän kannan kiellettyjen aineiden käyttöön. Puheenjohtajan mukaan kuuden kärynneen suomalaishiihtäjän tapaukset ovat "niin törkeää ja puhdasta dopingia kuin ikinä olla voi".

Tärkeitä päätöksiä 20. huhtikuuta


Hiihtoliiton johtokunnan jatkaminen nykyisessä 11 hengen kokoonpanossaan takaa sen, että liitto pystyy

seuraavan kuukauden aikana toimimaan suunnitellusti. Johtokunnan seuraavan kokouksen (20. huhtikuuta) asialistalla ovat muun muassa urheilijoiden ja valmentajien kilpailu- ja toimitsijakiellot, maastohiihdon lajijohtajan ja maajoukkuevalmentajien valinnat sekä toimitusjohtajan valinta.

-Jos johtokunta olisi saanut täällä epäluottamuslauseen, suurin osa sen jäsenistä olisi jättänyt maanantaina eroilmoituksen Hiihtoliittoon, Petäjä totesi. Siinä tapauksessa liitto olisi ollut lähes 1,5 kuukautta ilman toimivaa johtoa. Henkilövalinnat olisivat siirtyneet, ja uusi johtokunta olisi joutunut aloittamaan muun muassa dopingselvitystyön lähes alusta.

Rahoja jäihin

Suomen hiihtoliiton johtokunta jäädytti eilisen kokouksessaan kolmen hiihtäjän MM-menestysbonusten maksamisen. Kyseiset kolme hiihtäjää ovat verimanipulaatiosta kiinni jääneet Virpi Kuitunen, Milla Jauho ja Harri Kirvesniemi. Kuitusen bonussumma on 60 000 markkaa, Kirvesniemen 10 000 markkaa ja Jauhon 5000 markkaa.

-Me haluamme selvittää Kansainvälisestä hiihtoliitosta, mikä on käytäntö tällaisissa tilanteissa, Hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjä kertoi tänään.

Suomen hiihtoliiton johto uskoo, että osa dopingista kiinni jääneistä hiihtäjistä saattaa lähteä käräjille liittoaan vastaan, mikäli heidän kilpailukieltonsa ovat pitempiä kuin kolme kuukautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat