Mainos

Hiihtokausi käynnistyi

Monot jalkaan, sukset ja sauvat kainaloon ja menoksi. Nimittäin hiihtokausi on käynnistynyt. Kolarin Yllästunturilla on avattu ensilumenlatu ja sivakoida voi kahden kilometrin mittaisella lenkillä Iso-ylläksen rinteessä.

Miten tämä sitten on mahdollista? Ylläksellä on säilötty ensilumenlatua varten 10 000 kuutiota viime talvena tykitettyä lunta.

- Tämähän on ekologisesti aika hieno juttu, että meillä on viime talvelta ylijäänyttä tykkilunta varastossa ja nyt sitä uusiokäytetään tämän ensiladun pohjana, kertoo markkinointipäällikkö Aki Rundgren.

Viime vuodelta säilöttyä lunta on kasattu ladulle paksulti, joten sulamisvaraakin on. Rundgrenin mukaan varastoja ei käytetty tyhjiksi latua rakennettaessa, vaan paikkauslunta on tallella.

- Meillä on noin 2000 kuutiota paikkaukseen tarvittavaa tykkilunta. Jos nyt niin heikosti kävisi, että seuraavaksi jouluna tulisi lunta eikä pakkasta olisi lainkaan, niin sitten latua tuskin pystyttään ylläpitämään. Se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Mutta mitään erikoistoimenpiteitä tämä latu ei vaadi, normaalihoitotoimenpiteet riittävät eli pidetään vain huolta siitä, että ladulla on lunta, Rundgren kuvaa.

Kilpailu kiristyy koko ajan. Hiihtokeskukset kisaavat siitä, kuka ehtii käynnistämään hiihtokauden ensimmäisenä. Rundgrenin mukaa tykkilumen kanssa ei voi olla varma ykkössijasta, koska etukäteen on mahdotonta tietää, onko syksyllä tarpeeksi yöpakkasia. Tästä syystä lumen säilöminen on ainoa tapa voittaa kisa.

Hiihtokausi käynnistyi Ylläksellä 1.1.0.2008 (kuvaaja: Aki Rundgren)

- Rohkea vetohan tämä on. Mutta me halusimme olla ensimmäisenä liikkeellä. Ja lokakuun alkua on myös tulevina vuosina tarkoitus pitää hiihtokauden avajaispäivänä. Tätä ensilumenlatua varten on tehty tällainen oma latupohja 300-350 kilometrin korkeuteen, jolloin myös maisemat ovat hienot koko matkan, Rundgren sanoo.

Tavoitteena on, että säilötyllä lumella hiihdetään siihen saakka kunnes uuden lumen tykittäminen on mahdollista.

- Kyllä ihmisiltä on tullut paljon yhteydenottoja, että miten tämä on oikein mahdollista. Kysyntää kyllä riittää, Rundgren jatkaa.

Myös Kuusamossa on säilötty lunta lokakuussa avattavaa ensilumenlatua varten. Laskettelukeskusten tavoitteena on avata ensimmäiset tykkilumetetut rinteet lokakuun puolessa välissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.