Hiihdon doping-jutun tutkinta valmistui - kuusi epäiltyä

Maastohiihdon dopingjuttua koskeva esitutkinta on keskusrikospoliisin mukaan valmis. Juttu on lähetetty loppulausunnoille, joiden määräaika on ensi kuun lopulla.

KRP on selvittänyt esitutkinnassa, valehteliko joku Suomen Tietotoimiston STT:n dopingoikeudenkäynnissä. Osa hiihtovaikuttajista sai korvauksia oikeusjutussa, joka aiheutui STT:n vuonna 1998 julkaisemasta dopinguutisesta.

Epäiltyinä on kuultu kuutta ihmistä, joiden joukossa on muun muassa Hiihtoliiton entistä johtoa. Tutkittavat rikosnimikkeet ovat väärä ilmianto ja törkeä petos.

Lisätutkinta käynnistyi valtakunnansyyttäjänviraston pyynnöstä sen jälkeen, kun maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö oli esittänyt julkisuudessa väitteitä, joiden mukaan dopingin käyttö on ollut yleistä suomalaisessa hiihdossa ja siitä on tiedetty laajalti hiihdon sisäpiirissä.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2004 lainvoimaiseksi jääneellä tuomiolla Kari-Pekka Kyrön petoksen yrityksestä STT-jutussa asianomistajana lausuttuihin seikkoihin liittyen. Kyrö sai tuomion myös doping-aineiden salakuljetuksesta.

Maastohiihdon entisen lajipäällikön Pekka Vähäsöyringin ja ex-päävalmentajan Antti Leppävuoren osalta valtionsyyttäjä Pekka Koponen teki loppuvuonna 2003 syyttämättäjättämispäätökset.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat