Mainos

Hiekkakuoppasurmaajalle ankara tuomio

Tuusulan hiekkakuoppasurmaajalle liki 13 vuoden tuomio.

Tuusulan käräjäoikeus on langettanut ankaran tuomion niin sanotusta hiekkakuoppasurmasta. Liettualaismiehen teloitustyylisesti ampunut virolainen Sulev Allmere, 39, sai kaksitoista vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta.

Narvan mafian jäseneksi epäilty Allmere tappoi 31-vuotiaan liettualaismiehen lähilaukauksella päähän viime vuoden helmikuussa. Hän oli yhdessä uhrinsa kanssa levittänyt Suomessa amfetamiinia. Ruumis löytyi hiekkakuopalta Tuusulasta tapon jälkeisenä päivänä 17. helmikuuta.

Allmere ehti poistua maasta Turun kautta, mistä ruumiin kuljettamiseen käytetty auto löytyi muutama päivä surman jälkeen. Allmere jäi kiinni Tallinnassa viime elokuussa, minkä jälkeen hänet luovutettiin Suomeen tuomittavaksi.

Käräjäoikeus toteaa, että Allmerella on ollut käytössään pistooli, joka sopii surma-aseeksi, sekä auto, jossa 31-vuotias surmattiin ja vietiin löytöpaikalle. Myös surmapaikalta löytynyt kengänjälki saattoi olla Allmeren jättämä.

Liettualaista ammuttiin läheltä vasemman korvan juureen. Oikeuden mukaan tämä viittaa siihen, että laukaus oli tähdätty ja tarkoitettu heti tappamaan. Osumakohta sekä verijäljet autossa ja maasta löytyneessä hupussa puolestaan viittaavat siihen, että uhri oli liikkumatta ennen kuolemaansa. Käräjäoikeuden mukaan Allmeren toiminta osoittaa vakaata harkintaa, minkä oikeus otti huomioon rangaistusta korottavana seikkana.

Hänet passitettiin Jokelan vankilaan suorittamaan rangaistustaan. Käräjäoikeus määräsi Allmeren maksamaan uhrin äidille 8409 euron (50 000 markan) korvaukset henkisistä kärsimyksistä ja 1682 euron (10 000 markan) korvaukset hautajaiskuluista.

Uhrilla oli kiire saada rahaa

Allmere oleskeli Loimaalla "Peeter Kiviselg" -nimisen miehen henkilöyttä käyttäen. Hän väitti oikeudessa odotelleensa rakennusalan töitä, joita 31-vuotias oli hänelle lupaillut. Töitä ei herunut, mutta Allmere ja 31-vuotias levittivät Suomessa ainakin kilon amfetamiinia, jota todistajien mukaan kuivateltiin uuninpellillä Loimaalla.

Ainetta tarjottiin myyntiin 13 euron (80 markan) grammahintaan. Allmeren ja 31-vuotiaan välillä oli jännitteitä ennen surmaa, käräjäoikeus toteaa. Heidät tuntenut nainen kertoi, että 31-vuotias pyysi kaksi päivää ennen kuolemaansa häneltä kiireesti lainaksi 16 819 euroa (100 000 markkaa) rahaa.

Liettualaismies myös antoi naiselle lapun, johon oli kirjoitettu auton rekisterinumero ja Peeter Kiviselgin nimi. Hän sanoi naiselle, että "jos kanssani tapahtuu jotain, sinä tiedät sitten". Amfetamiinin kuivattaminen uunissa viittaa käräjäoikeuden mukaan vahvasti siihen, että aine on ollut kulkeutumisketjussaan valmistajalta katukauppaan hyvin lähellä valmistusta.

Amfetamiinia valmistettaessa se näet ensin kiteytetään nesteestä ja sitten kuivatetaan. Käräjäoikeus katsoi, että myös törkeästä huumausainerikoksesta tuomittavan rangaistuksen korottamiselle oli perusteet.

Luovutussotku jumitti toisen huumejutun


Allmereä epäillään Suomessa myös useista muista törkeistä huumausainerikoksista. Ne liittyvät pari vuotta sitten paljastuneeseen suureen ekstaasin ja amfetamiinin salakuljetusjuttuun. Espoon käräjäoikeus vapautti Allmeren näistä syytteistä. Syyttäjä vei jutun hovioikeuteen, mutta sen käsittely on toistaiseksi jäissä Allmeren luovutuksesta syntyneen sotkun takia.

Allmere luovutettiin Virosta Suomeen vain Tuusulan tappojutun perusteella, joten hänen vapauttaan ei voi riistää minkään muun jutun takia. Siksi korkein oikeus päätti äskettäin, että Allmerea ei voi pitää vangittuna tai asettaa syytteeseen Espoon huumejutun perusteella.

Jupakka uhkasi jopa vaarantaa Viron ja Suomen välisen luovutuskäytännön. Allmeren tapauksen vuoksi oikeusministeriö valmistelee parhaillaan muutoksia luovutussäännöstöihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.