Mainos

Hidas ääntenlasku johti mellakoihin Keniassa

Molemmat ehdokkaat ovat julistautuneet presidentinvaalien voittajaksi. Hitaan ääntenlaskun suututtamat mellakoitsijat ovat muun muassa ryöstäneet kauppoja ja polttaneet asuinrakennuksia.

Keniassa ääntenlaskun hitaus presidentinvaalien jälkeen on aiheuttanut mellakoita. Maan keskusvaalilautakunnan jatkaessa yli 200 vaalipiirin äänten ynnäämistä, paikalliset levottomuudet ovat laajentuneet ympäri maata väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Hitaasta ääntenlaskusta tuskastuneet opposition ehdokkaan Raila Odingan kannattajat ottivat monin paikoin kiivaasti yhteen istuvan presidentin Mwai Kibakin tukijoiden kanssa.

Torstain vaalien jälkeen julkaistujen ensimmäisten tulosten valossa Odinga oli johdossa, ja ääntenlaskun venyminen on saanut hänen kannattajansa epäilemään Kibakin tukijoiden yrittävän peukaloida loppuja ääniä. Mellakoitsijat polttivat autonrenkaita sekä ryöstelivät ja polttivat kauppoja ja asuinrakennuksia. Silminnäkijöiden mukaan asialla olivat erityisesti nuoret.

- Odingaa ei ole julistettu voittajaksi -- he varastivat meidän äänemme, joten me ryöstämme kaiken minkä voimme, kertoi 11-vuotias Kennedy Ochieng.

EU peräsi lautakunnalle työrauhaa

Vakavimpia levottomuuksia puhkesi Kimusun kaupungissa Etelä-Keniassa sekä pääkaupungissa Nairobissa, missä keskustan liikkeet sulkivat ovensa ja sotilaspoliisit partioivat kaduilla. Poliisista kuitenkin vakuutettiin, että turvatoimet riittävät pitämään mellakat kurissa. Vaaleihin liittyvissä levottomuuksissa oli iltaan mennessä kuollut neljä ihmistä.

Nairobissa mielenosoittajat ympäröivät myös konferenssikeskuksen, missä keskusvaalilautakunta työskentelee.

Sekä Odingan ODM-puolue että Kibakin PNU-puolue ovat jo ennättäneet julistautua vaalien voittajaksi omiin laskelmiinsa vedoten. Kun äänistä oli ehditty laskea 86 prosenttia, illan viimeiset epäviralliset tulokset kertoivat kuitenkin Odingan ja Kibakin olevan lähes tasoissa.

- Voinhan minäkin ilmoittaa olevani Kenian presidentti. Mutta tekeekö se minusta Kenian presidentin, kysyi vaalilautakunnan puheenjohtaja Samuel Kivuitu.

- Jos minun ei anneta tehdä työtäni, lähden kotiin, hän jatkoi.

EU:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja Alexander Graf Lambsdorff kehotti kenialaisia antamaan keskusvaalilautakunnalle työrauhan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.