Hi-virus häviää pian maailmasta kokonaan?

Taistelu hi-virusta vastaan on ollut viime vuosina menestyksekästä. Kansainvälisessä AIDS 2012 -konferenssissa uskotaan, että sairaus voidaan pian hävittää maailmasta kokonaan.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 34 miljoonaa hiv-positiivista. Virusta kantavien tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta kuin vielä vuosikymmen sitten; ajoissa hoitoon päässeiden elinajanodote voi olla lähes sama kuin terveillä ihmisillä. Läpimurroista huolimatta viime vuonna aidsiin liittyviin sairauksiin menehtyi 1,7 miljoonaa ihmistä ja uusia hiv-tartuntoja löydettiin 2,5 miljoonaa. Tartunnoista 330 000 todettiin lapsilla.

Hiv-epidemia on tullut tunnetuksi erityisesti köyhien ja keskituloisten maiden vitsauksena. Tilanne on muuttumassa. Vuosituhannen vaihteen jälkeen lasten hiv-tartunnat ovat vähentyneet keskitulon ja matalan tulotason maissa keskimäärin lähes kolmanneksella. Viime vuoden puolella näiden valtioiden noin 1,5 miljoonasta hi-viruksen kanssa elävästä, raskaana olevasta naisesta yli puolet sai lääkitystä tartuttamisen ehkäisemiseksi.

Lapsi saa tartunnan yleensä synnytyksessä, rintaruokinnan välityksellä tai raskauden aikana. Hoitamaton hi-virus siirtyy äidiltä lapselle 15-45 prosentin todennäköisyydellä. Ajoissa annetulla oikealla hoidolla ja muilla toimenpiteillä todennäköisyys voidaan tiputtaa alle viiteen prosenttiin.

Tietoa tarvitaan

YK:n aids-ohjelman UNAIDSin mukaan parempien hoitojen ja eliajanodotteen pidentymisen myötä hiv-positiivisten määrä on kasvanut, mutta tartuntavauhti on hidastunut. UNAIDSin tuore raportti ennustaa, että lasten saamat tartunnat on kovalla työllä mahdollista eliminoida lähes täysin vuoteen 2015 mennessä.

– Tehokkaiden ARV-lääkkeiden saatavuuden ansiosta tartunnat ovat maailmanlaajuisesti vähentyneet viidenneksellä vuodesta 1997, mutta Ugandassa yhä vain joka viides kansalainen on käynyt hiv-testissä. Ilman tietoa on vaikea toimia oikein, sanoo Suomen World Visionin Ugandan ohjelmakoordinaattori Saara Nokelainen.

– Tuemme kehitysyhteistyökohteissamme vertaisryhmien perustamista, rohkaisemme ihmisiä menemään testeihin ja käymme keskustelua paikallisviranomaisten kanssa palvelujen kehittämisestä, Nokelainen kertoo.

UNAIDSin mukaan hiv-tilanteen positiivinen muutos näkyy erityisen selkeästi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nuoret aloittavat seksin myöhemmin, heillä on vähemmän kumppaneita ja he suojautuvat paremmin. Tänään viimeistä päivää Washingtonissa kokoontuvat 25 000 hiv-alan ammattilaista, aktivistia ja poliitikkoa ovat viikon ajan pohtineet yhdessä keinoja hi-viruksen selättämiseksi.

– Vaikka se vielä pari vuotta sitten vaikutti mahdottomalta, on meillä nyt tarpeeksi tietoa, jotta voimme hävittää aidsin elinaikanamme, sanoo kansainvälisen aids-järjestön presidentti ja konferenssin puheenjohtaja Elly Katabira konferenssin tiedotteessa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja