HEX Oy parantaa pohjoismaisten pörssiyhtiöiden asemia

Helsingin arvopaperipörssin ja johdannaispörssi SOM:n yhdistyminen antaa uudelle HEX-yhtiölle kokonsa vuoksi entistä paremmat neuvotteluasemat pohjoismaisen pörssiyhteistyön kehittämisessä. Pohjoismaisen yhteispörssin perustaminen on ollut tänä vuonna usein esillä, mutta Helsingin osalta kesällä päätetty pörssifuusio pisti ainakin väliaikaisesti pisteen yhdentymiskeskustelulle.

-Olemme olleet ja olemme edelleen avoimia pohjoismaiselle yhteistyölle, mutta olemme toistaiseksi halunneet pitää keskeisen tuotantoteknologian eli kaupankäyntijärjestelmän omissa käsissämme, sanoo tulevan fuusioyhtiön toimitusjohtaja Juhani Erma pörssin Heti-uutiset -lehdessä.

Pohjoismaista yhteispörssiä on ajanut etenkin Tukholman pörssin toimitusjohtaja Bengt Rydén. Kauppalehden haastatteleman Rydénin mukaan uuden HEX Oy:n hallitus voi tuoda uusia tuulia pörssien yhteistyöhön. Hän mielestään Helsinkiä ja Osloa on turha painostaa mukaan yhteistyökuvioon, vaan aloitteen on tultava ulkopuolisilta itseltään.

Uuden yhtiön voimakaksikko toimitusjohtaja Juhani Erma ja operatiivinen johtaja Asko Schrey kehuvat omistajien fuusiopäätöstä järkipäätökseksi, jonka vaihtoehtona olisi ollut pörssin ja SOM:n yltyvä keskinäinen kilpailu tai nykymaailmaan sopimaton herrasmiessopimus, joka olisi vain avannut ovia ulkomaisille yrittäjille.

-Meidän käsityksemme on, että suomalaiset välittäjät haluavat suomalaisten arvopaperien kaupan pysyvän Suomessa ja että myös asiakkaat haluavat asioida suomalaisten välittäjien kanssa, sanoo Erma.

Tavoitteena one-stop shopping

Pörssin ja SOM:n järjestelmät ovat tähän saakka olleet välittäjillä ristikkäiskäytössä. Uudessa yhtiössä on tavoitteena one-stop shopping eli yksi yhteys eri markkinatahoille. Tällä haavaa täyden palvelun välittäjä tarvitsee neljä kiinteää yhteyttä. -Pörssin ja SOM:n fuusion tuloksena välittäjät voivat tempaista irti ainakin yhden piuhan ja siten säästää kustannuksiaan, sanoo Schrey.

HEXin johtokaksikko näkee fuusiossa mahdollisuuksia sekä järjestelmien kehittämiseen että tuotekehitykseen. Välittömiä kustannussäästöjä ei niinkään ole odotettavissa, mutta hyödyt näkyvät tehokkuuden paranemisena ja synergiaetuina.

Uuden yhtiön omistuspohja muotoutui kombinaatiofuusiossa vaihtosuhteen perusteella. Entisen SOM:n omistajat omistavat uudesta yhtiöstä 60 prosenttia ja arvopaperipörssin omistajat 40 prosenttia. HEXin suurimmaksi omistajaksi tuli Merita-konserni 30 prosentin osuudella, ja ruotsalainen johdannaispörssi OM Gruppen omistaa vajaan 16 prosentin osuuden. OKO-konsernin omistus on 6,7 prosenttia, Postipankin 6,4 prosenttia ja Evli-konsernin 4,8 prosenttia.

Fuusio tullee voimaan viimeistään vuoden loppuun mennessä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat