Hevosvideo nostattaa tunteita YouTubessa – onko kyse rääkkäyksestä?

YouTubessa leviää parhaillaan huippuratsastajien valmennustilaisuudessa kuvattu video hevosen koulutuksesta.

Mikä on piaffe?
- Piaffea esitetään Intermediaire ja Gran Prix-luokan kouluratsastuskilpailuissa. 
- Piaffessa hevonen liikkuu tahdikkaasti säännöllisin raviaskelin paikallaan siten että etenkin etujalkojen liike on korkea. Ravin liitovaiheen tulisi säilyä ja kuolaintuntuman pysyä kevyenä.
- Kouluratsastusohjelmissa piaffeen siirrytään passagen kautta. Hevosen tulisi säilyttää liikeen tempo sekä kuolaintuntuma muuttumattomana siirtymisen aikana.

Mikä on passage?
- Passage on korkean koulun kouluratsastusliike, joka kuuluu kouluratsastuksen Grand Prix -kilpailuohjelman pakollisiin liikkeisiin. 
- Passagessa hevonen ravaa voimakkaasti koottuna, nostellen ja koukistaen polviaan voimakkaasti. Liike vaatii voimakasta työntävää ja nostavaa liikettä. 
- Passage on vaikea liike, joka edellyttää hevoselta huomattavaa voimaa ja korkeaa koulutustasoa.

Lähde: Wikipedia 

Video on kuvattu Suomessa yksityisellä ratsastustilalla Pornaisissa Uudellamaalla, jossa yksityinen koulutustilaisuus järjestettiin. Videolla kokenut tanskalainen valmentaja opettaa hevoselle piaffea eli kouluratsastusliikettä. Jo lähes sata ihmistä on kritisoinut noin kolmen minuutin videota eläinrääkkäykseksi. Videota on jaettu kymmeniätuhansia kertoja.

Suomen Ratsastajain liiton urheilujohtaja Aki Ylänne on tietoinen videosta. Hän kertoo, että liitto aikoo tutkia asian perustellisesti. 

– Olen nähnyt videon nopeasti ja olemme saaneet siitä palautetta. Koulutustilaisuushan on pidetty yksityisellä tilalla Pornaisissa. Liittona meidän perusarvonamme on hevosen hyvinvointi ja sen toteutuminen. Haluamme selvittää, mitä on tapahtunut, Ylänne perustelee. 

Ylänteen mielestä videolta näkee selvästi, että yhteistyö valmentajan ja hevosen välillä ei toimi. 

– Tietenkin aiomme katsoa sitä usean asiantuntijan kanssa läpi monta kertaa. Aiomme hankkia useamman valmentajan, paikalla olleen asiantuntijan sekä eläinlääkärin näkemyksen. Lisäksi kyseisen videolla esiintyneen valmentajan liittoon on jo otettu yhteyttä.

Normaali kuri vai ylilyönti?

Kuri liittyy Ylänteen mukaan hevosen kasvatukseen ja valmennukseen. Hevonen on iso eläin, joten se täytyy saada myös tottelemaan. Ylänteen mielestä koulutuksessa on kuitenkin tietyt raamit, minkä sisällä toimitaan. 

– Tässä selvitetään, onko ylilyöntejä tapahtunut. Video on kuvattu muutaman minuutin ajan, mutta sekin aika on liikaa, jos kyseessä on eläimen kaltoinkohtelu. 

Ratsastajainliitto aikoo antaa asiassa asiantuntijalausunnon lähipäivinä. 

Tanskalainen kouluttaja on koulutuksen järjestäneen ratsastustilan omistajan Tuija Tuomisen mukaan arvostettu, kokenut ammattikouluttaja, mutta suomalaisille kouluratsastajille uusi. Hän oli Suomessa ensimmäistä kertaa.

– Kouluttaja kutsuttiin Suomeen eurodressagen eli netissä julkaistavan kouluratsastukseen liittyvän arvostetun uutissivuston perusteella. Uutissivusto oli tehnyt kouluttajasta kehuvan artikkelin. Artikkelin mukaan kouluttaja on piaffen ja passagen opettamisen kokenut mestari, sillä hän on nostanut useita hevosia gp-tasolle, Tuominen kertoo. 

Tanskalainen kouluttaja opettaa tänäkin päivänä hevosia ja ratsastajia Tanskassa. Tuominen on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Ratsastajainliitto selvittää asian. Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja