Mainos

Hevonen liikenteessä -kampanja käynnistyi

Suomessa on sattunut tänä vuonna kolme kuolemaan johtanutta ratsastusturmaa. Yhdessä tapauksessa toisena osapuolena oli auto.

Vähätkin onnettomuudet ovat kuitenkin liikaa. Suomen Ratsastajainliitto haluaakin nyt lisätä autoilijoiden ja muiden tiellä kulkijoiden valmiuksia kohdata hevonen liikenteessä tänään käyntiin polkaistulla valtakunnallisella Hevonen liikenteessä -kampanjalla.

Viime vuosina on keskimäärin yksi ihminen kuollut ja kuusi loukkaantunut vuosittain liikenneonnettomuuksissa, joissa on ollut mukana ratsu.

- Niitä ei onneksi ole ollut niin paljon kuin hirvikolareita, mutta on muistettava, että hevonen painaa saman verran kuin hirvi ja on yhtä äkkinäinen liikenteessä, yhtäkkiä voi pelästyä jotain havahdusta, niinkuin linnun lentoon lähtöä tai jotain valkoista muovikassia tai jotain roska. Myöskin auton äänet voivat tehdä sen, että hevonen voi yhtäkkiä pillastua. Ja hevonen painaa 500 kiloa, joten sitä ei ratsastaja välttämättä enää siinä vaiheessa hallitse, sanoo Suomen Ratsastajainliitton Hämeen alueen puheenjohtaja Ari Eriksson.

Useat tämänpäivän autoilijat eivät tiedä, että hevonen on laumaeläin ja saaliseläimenä se pyrkii vaistonvaraisesti pakenemaan vaaroja. Uhkaavia tilanteita aiheutuu kuskien tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä, jopa välinpitämättömyydestä.

- Yhteiskunta on muuttunu niin paljon. Meillä 50-luvulla oli vielä 400 000 hevosta ja nyt on 60 000 ratsastuskäytössä, niin ei osata arvioida sitä ja ihmiset ovat kaupunkilaistuneet ja hevosmiestaito on tavallaan hukkunut tältä kansalta, Eriksson toteaa.

Hevonen liikenteessä -kampanjalla Suomen Ratsastajainliitto yhteistyökumppaneineen pyrkii nyt valistamalla välttämään vaaratilanteita.

- Aina kun tullaan hevosen lähelle, pitää nopeus hiljentää mahdollisimman hiljaiseksi ja katsoa, onko sillä ratsastajalla jotain merkkiä päällä, että voidaanko ohittaa. Ratsastaja nostaa yleensä käden pystyyn siinä vaiheessa kun olisis hyvä pysähtyä, Eriksson neuvoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.