Hetemäki: Tuloeroja kasvatettava, ansiosidonnaiset poistettava

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Martti Hetemäki suosittaa ansiosidonnaisten työttömyyskorvausten poistamista ja tuloerojen kasvattamista keinoiksi työttömyyden vähentämiseen.

Valtiovarainministeriön pääekonomisti Hetemäki ilmoittautuu kovan linjan kannattajaksi Kansantaloudelliseen aikakauskirjaan kirjoittamassaan artikkelissa. Hetemäki yhtyy arviossaan kymmenen eurooppalaisen taloustieteilijän näkemyksiin, joiden mukaan Eurooppa ei voi ratkaista työttömyysongelmaansa ns. pehmokeinoin. Riittämättömiksi keinoiksi katsotaan mm. työn jakaminen, työvoimakoulutus ja -neuvonta.

Hetemäen mukaan etujärjestöjen edustajat ja poliitikot tarjoavat yleensä liian helppoja ratkaisuja työttömyyden poistamiseksi. Tehokkaaseen keinovalikoimaan kuuluu etenkin talouden kasvuvauhdista huolehtiminen mm. korkopolitiikalla.

Minimipalkkoja ei saa nostaa, sen sijaan matalapalkkaisia voitaisiin tukea verohelpotuksilla jotka otettaisiin työttömyyskorvauksia leikkaamalla. Hetemäen arvion mukaan Suomen politiikka on ollut oikeansuuntaista, mutta riittämätöntä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat