Mainos

Hetemäki: Tilanne paljon huonompi kuin kaksi vuotta sitten

Kansanedustajat saivat kuulla tänään talouden asiantuntijoilta hurjat madonluvut Kreikan-kriisin vaikutuksista. Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki pitää tilannetta nyt jopa vakavampana kuin syksyllä 2008, jolloin investointipankki Lehman Brothers kaatui ja aiheutti finanssikriisin Yhdysvalloissa.

- Olemme paljon huonommassa tilanteessa kuin kaksi vuotta sitten. Suomella eikä kovin monella muullakaan maalla ole enää varaa elvyttää ja yrittää estää työttömyyden hallitsematonta nousua, Hetemäki muistuttaa.

Suomi on pystynyt pehmentämään maailmanlaajuisen talouskriisin vaikutuksia suurella velanotolla. Tänä vuonna valtion velka kasvaa noin 14 miljardia euroa, josta pieni osa menee Kreikkaan.

Hetemäki pitää ensiarvoisen tärkeänä Kreikan-lainan hyväksymistä euromaiden parlamenteissa, jotta Euroopan talouskriisin uhkaa voitaisiin ainakin pienentää. Eduskunta äänestää Kreikan-lainasta ensi keskiviikkona.

Eduskunnan suuren valiokunnan kuulemisessa moni asia jäi kuitenkin roikkumaan ilmaan. Kriisin sekavuutta kuvaa se, että kukaan ei oikein tiedä, kuinka paljon Kreikalla tarkalleen on velkaa ja ketkä ovat Kreikan velkojia. Kreikan lainapapereita on paketoitu ja myyty eteenpäin, joten on epäselvää, mihin kaikkialle nämä riskit ulottuvat.

Kreikan veloista 42 prosenttia on otettu pankeista ja loput muilla sijoittajilta. Kreikkaa ovat lainoittaneet etupäässä ranskalaiset ja saksalaiset pankit, mutta isoja lainoja ovat myöntäneet myös sveitsiläiset ja hollantilaiset pankit.

Kolmasosa arviolta 300 miljardin euron lainapotista on peräisin kreikkalaisilta rahoituslaitoksilta.

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.