Mainos

Hetemäki: Lisää EU-talouden koordinointia

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Martti Hetemäki sanoo Merita-Nordbankenin tuoreessa Unitas-julkaisussa, että Emu-oloissa talouden ylikuumenemisen tunnistaminen on vielä tärkeämpää kuin aiemmin, koska valuuttakurssijousto vähenee oleellisesti.
-Koska yhden maan ongelmat voivat aiheuttaa vakavan häiriön koko euroalueella, on Emu-mailla yhteinen intressi talouspolitiikan koordinaation puitteissa ajoissa puuttua ylikuumenemisriskeihin, hän sanoo.

Hetemäen mukaan Emun onnistuminen onkin pitkälti kiinni talouspolitiikan koordinaation onnistumisesta ja hän suosittelee sen syventämistä.
-Koordinaation kannalta tärkeimmät asiat ovat sellaisia, joissa päätösvalta on kansallisella tasolla. Koordinaation onnistumisen ja kunkin jäsenmaan menestymisen ratkaiseekin paljolti se, miten hyvin hallitukset pystyvät saamaan EU-tasolla järkeväksi katsotun politiikan toteutettua kansallisella tasolla, Hetemäki arvioi.

Yhtä lailla tärkeänä hän pitää sitä, että kaikki Emu-maat pystyvät rakenneuudistuksiin, sillä entiseen tapaan laiminlyöntejä ei voi korjata devalvaatiolla.
-Tarvittavat rakenneuudistukset ovat talouden ja työllisyyden kannalta jopa tärkeämpiä kuin tähänastiset integraatioaskeleet. Rakenneongelmat ovat Suomessa ja muissa euro-maissa samanlaisia ja niiden hoitaminen on euro-maiden yhteinen etu. Siksi Emu-maiden kannattaa syventää talouspolitiikan koordinointia, hän katsoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.