Mainos

Herttoniemen yhteiskoulussa kaikki kokkaavat: Tuttu keittiö parantaa käytöstä

Herttoniemen yhteiskoulussa Helsingissä on jo yli kymmenen vuoden ajan annettu koululaisten tutustua työelämään koulun keittiössä.

Kaksipäiväinen vapaaehtoinen tutustumisjakso on lujittanut koulun henkeä ja kohentanut käyttäytymistä.

Perusopetuslain mukaan kouluruokailu on osa koulun kasvatustyötä. Ruokailun tulee olla ohjattu tapahtuma, sanoo laki. Mutta ruokailun kasvatuksellisen merkityksen voi ottaa laajemminkin hyötykäyttöön kuten on tehty Herttonimen yhteiskoulussa.

– Lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä, ja siihen kylään kuuluvat kaikki, myös keittiöhenkilökunta. Siksi onkin hienoa, että keittiö on lähtenyt mukaan tähän toimintamalliin, sanoo rehtori Johanna Kallio.

Keittiössä nuoret on otettu ilolla vastaan eikä jatkuva esittely ja opastaminen tunnu riesalta.

– Kun me tulimme tänne töihin, niin alusta asti olemme asennoituneet niin, että nämä koululaiset kuuluvat meidän työyhteisöömme. Keittiöön tutustujat eivät millään muotoa ole riesa, sanoo ravintolapäällikkö Pirjo Rutanen Sodexosta.

Lukuisia hyötyjä

Kahden päivän tutustumisjakson aikana oppilaat ehtivät tulla tutuiksi niin henkilökunnan kuin työnkin kanssa. Taustalla ovat puhtaasti kasvatukselliset syyt.

– Kun nuoret näkevät tiskissä ollessaan tai pöytiä pyyhkiessään, että jokainen jälki on jonkun siivottava, niin he huomaavat, ettei kannata sotkea, sanoo rehtori.

Samalla kouluruuan arvostus nousee, kun nuoret näkevät työmäärän, joka jokaisen lounaan eteen tehdään. 

– Kyllä tämä kohentaa meidän ruokailutilannetta. Täällä käyttäydytään varsin asiallisesti ja nätisti, kertoo rehtori.
Herttoniemen yhteiskoulussa keittiötutustuminen on ollut rutiinia jo yli kymmenen vuoden ajan, eikä kenelläkään ole huonoa sanaa sitä vastaan.

– Tämä on kivaa, sanovat seitsemäsluokkalaiset Max Mussalo ja Nuutti Lindström, jotka olivat keittiövuorossa jutuntekopäivänä.

– Ilo on meidän puolella kun he ovat täällä, vakuuttaa ravintolapäällikkö Pirjo Rutanen.

– Tämä lujittaa talon yhteishenkeä, tiivistää rehtori Kallio.

Opetushallituksen tietojen mukaan keittiötutustuminen ei suinkaan ole tavatonta Suomen yläkouluissa. Opetushallituksesta rohkaistaankin kouluja käyttämään tämänkaltaisia opetusmenetelmiä, missä oppi tulee tekemisen ja oivalluksen kautta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.