Herra Ylppö juhlakutsusta: Tähtenä on nyt Kaurismäki, en minä!

Taiteiden monitoimimies ja vaihtoehtorockin kuningas Herra Ylppö turhautui Aki Kaurismäen menestykseen Cannesin elokuvajuhlilla. Muusikko tehtaili jääkiekon maailmanmestaruutta ja Lordin Euroviisujen voitonjuhlia jäljittelevän tapahtumakutsun.

"Torilla tavataan!" julistaa Herra Ylppö yhtyeensä (Herra Ylppö & Ihmiset) kotisivuilla julkaistun tiedotteen lopussa. Ylppö esittää kutsun suomalaisille tulla juhlimaan Helsingin Kauppatorille tulevana maanantaina kello 18.00 – mutta vain jos suomalaisen elokuvaohjaajan Aki Kaurismäen Le Havrevoittaa Kultaisen palmun Cannesin elokuvajuhlilla!

Elokuvajuhlien palkinnot jaetaan sunnuntai-iltana ja Le Havre on kriitikoiden mukaan vahvoilla.

"Aki Kaurismäki on suuri humanisti. Hän on kansainvälisesti merkittävin suomalainen elokuvaohjaaja. Vaikka ei pitäisi hänen elokuvistaan on faktaa, että hän on luonut täysin omanlaisensa ja tunnistettavan tyylinsä, jota ihailevat monet elokuvan ystävät ja merkittävät ohjaajat ympäri maailmaa. Suomessa Akin arvostus kansan keskuudessa on vähäisempää. Euroopassa katsojaluvut ovat merkittävät. Itselleni Akin kuvakerronta ja verbaliikka ovat olleet suuri inspiraation lähde", Ylppö perustelee kutsussaan.

Suomalaistähdet saapuvat torille

– Tämä on sattuma, joka lähti vyörymään. Kaikki alkoi, kun laitoin Facebookiin turhautuneen päivityksen siitä, miksei asiaa (Kaurismäen saavutuksia) huomioida. "Minä menen ainakin juhlimaan itseni keskuudessa. Saapahan juhlia rauhassa", kirjoitin", Ylppö kertoo.

Porvoossa asuva Ylppö näki saman päivän aikana ruoan äärellä koomikko Ismo Leikolan, CMX-muusikko A.W. Yrjänän ja hänen vaimonsa Kikke Heikkisen kanssa.

– Asia tuli puheeksi ja kaikki olivat sitä mieltä, että ovat mukana.

Myöhemmin tapahtuma paisui entisestään, kun mukaan "liikkeeseen" päätti ryhtyä myös esimerkiksi kuvataitelija Rakel Liekki. Lisäksi karkkilalainen kirjailija ja Kaurismäen ystävä Mika Lätti otti Ylppöön yhteyttä, ja kertoi olevansa ehdottomasti paikalla. Mies kertoi myös ilmoittavansa sovitusta tapaamisesta itse Kaurismäelle.Uusimpina julkisuuden henkilöinä Ylppö lisää tapahtumaan Facebookissa liittyneet näyttelijät Elena Leeven ja Krista Kososen.

– Tähtenä on nyt Aki, en minä, Ylppö painottaa ja selventää, että kutsu ei ole mikään promootiokikka hänen omansa menestyksensä kasvattamiseksi.

Ei juhlaa, ellei voittoa!

Ylppö toteaa, että tapaamista ja voitonjuhlia ei pidetä Kauppatorilla, jos Kaurismäen elokuva ei voita.

– Ollaan nyt hengessä mukana. Palkintojenjakoa jännitetään. Itsessään jo tämä riittää. On hienoa, että näin moni on mukana ja huomioinut Cannesin ja Kaurismäen.

Patsaalla tapaamisen jälkeen voitonjuhlien on tarkoitus siirtyä karkkilalaiseen kapakkaan Pub Pikkupässiin.

– Saattaa olla, että tulee ahdasta pubissa. Vaikka lisäys jatkopaikasta oli humoristinen, lähden kuitenkin käymään siellä. Mitään kuljetusta ei ole järjestetty, joten jokainen tulkoon julkisilla. Karkkilalaiset Akin tuttavat ja arvostajat ovat luvanneet, että voimme ajaa sitten siellä korttelin ympäri jenkkiautolla. Riehakkainta, mitä Kauppatorilla tulee tapahtumaan, on se, että tuijotamme hiljaisuuden vallitessa vapaavalintaisesti joko suihkulähteeseen tai tyhjyyteen.

Ylppö jaksaa kertoa pilke silmäkulmassa tapahtumastaan, mutta pohtii kuitenkin kauhistuttavaa ajatusta siitä, että torilla tapahtuisi jotain kurjaa.

– Kaipa sitä saa kuitenkin kutsua aina joukon kokoon, hän tuumaa.


Lue myös:


MTV3/Jenni Junkala

Kuvat: Joonas Brandt/Sony, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja