Mainos

Heroiinia liikkuu Suomen ja Venäjän rajalla

Venäjän huumeongelma pahenee koko ajan, ja valtion lupaukset puuttua siihen ovat toistaiseksi jääneet julistusten asteelle, sanoo Luoteis-Venäjän tullipiirin huumeyksikön päällikkö Igor Isajtshev.

-Venäjä on muuttunut huumeiden kauttakulkumaasta huumeiden käyttäjämaaksi. Pietarissa heroiini oli muutama vuosi sitten eksotiikkaa, mutta nyt kaupunki on täynnä sitä ja kamaa myydään liki avoimesti mm. toreilla, hän kertoi. -Heroiinia kulkee Suomeenkin Luoteis-Venäjän kautta. Olemme yrittäneet selvittää sen kulkureittiä yhdessä Suomen viranomaisten kanssa. Venäjän ja Suomen välinen huumeliikenne on hänen mukaansa kaksisuuntaista. Venäjän tulli on mm. napannut Kostamuksessa suomalaisen, joka toimitti huumeita pienissä erissä kaivoskaupungin markkinoille.

Vuotavat rajat

Isajtshevin päähuoli ei ole kuitenkaan Suomen raja, vaan Luoteis-Venäjän tullipiirin ulottumattomiin jäävät rajat idässä ja etelässä. -Venäjälle tulee suuria määriä huumeita mm. Afganistanista Keski-Aasian kautta. Etelässä huumeet tulevat Ukrainasta ja Valko-Venäjältä, joiden kanssa Venäjällä on tulliliitto ja rajoja vartioidaan kehnosti. Suomen tullin takavarikkotilastoihin verrattuna Jäämereltä Viron rajalle ulottuvan Luoteis-Venäjän tullin haaviin jääneet huumemäärät ovat vähäisiä. Isajtshevia huolettaa enemmänkin takavarikkojen määrän nopea kasvu. -Tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana takavarikkoja on tehty enemmän (83) kuin koko viime vuonna (63).

Tankkia kivittämään

Isajtshevin mukaan huumeviranomaisten voimavaroja voisi kuvata lähinnä yritykseksi torjua panssarivaunuja niitä kivittämällä. -Meillä ei ole rahaa eikä autoja eikö tietokoneita. Jos tulee tieto huume-epäilystä, tutkija lähtee liikkeelle jalan. Puhu siinä sitten tehokkuudesta, hän valitti. Miliisinkään puolella asiat eivät ole sen paremmin. -Pietarissa on 50 huumemiliisiä.

Pietarissa huumekauppaa hoitavat Isajtshevin mukaan mm. azerbaidzhanilaiset ja tadzhikit. -Kysymys on laajemmasta ongelmasta. Huumekauppiaiden joukossa on pakolaisia, joilla ei ole muuta tulolähdettä, hän muistutti. Huumeita tulee myös lännestä. -Hollantilainen 'ekstaasi' on levinnyt kaupunkiin. Yhdysvaltoihin muuttaneet venäläiset ovat yrittäneet salakuljettaa Venäjälle huumaavia lääkkeitä humanitaarisena apuna, hän kertoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.