Mainos

Herlinit edelleen Suomen pörssirikkaimpia

Koneen omistajasuku on Suomen pörssirikkain, vaikka suvun pörssiomaisuus laskikin vajaat seitsemän miljoonaa euroa viimevuotisesta. Herlineillä on vielä selvä etumatka Aatos Erkkoon.

Hissiyhtiö Koneen omistajasuku Herlinit pysyttelevät edelleen Suomen pörssirikkaimpien listan kärjessä. Suvun pörssiomaisuus tosin laski vajaat seitsemän miljoonaa euroa viimevuotisesta, mutta edelleenkin Herlineillä on selvä etumatka listan kakkosena olevaan mediamoguli Aatos Erkkoon.

Herlinien pörssiomaisuuden arvo oli kesäkuun alun pörssikursseilla mitattuna noin 681 miljoonaa euroa, kun Erkon omaisuus jäi reiluun 411 miljoonaan euroon. Tiedot käyvät ilmi Arvopaperi-lehden selvityksestä, joka perustuu eri sukujen ja sijoittajien Helsingin pörssissä noteerattujen osakeomistusten arvoon.

Pörssirikkaiden listan kärkikolmikko pysyi samana kuin viime vuonna. Aatos Erkon jälkeen kolmannella sijalla olivat edelleen hänen edesmenneen sisarensa Patricia Seppälän perilliset. SanomaWSOY:n osakekurssin lasku rokotti sekä Erkon että Patricia Seppälän perillisten pörssiomaisuutta. Erkon omaisuus hupeni viime vuodesta hieman yli sata miljoonaa euroa ja Seppälän perillisten pörssiomaisuus noin 75 miljoonaa euroa.

Hartwall-kauppa muutti kärkikymmenikköä

Samana pysyneen kärkikolmikon takana tapahtui enemmän liikehdintää.

Pörssirikkaiden kärkikymmenikkö muokkautui uusiksi etenkin Hartwallin yrityskaupan takia. Brittipanimo Scottish & Newcastlen ostettua Hartwallin sen osakkeet vedettiin pois Helsingin pörssistä, jonka seurauksena viimevuotisella pörssirikkaiden listalla neljäntenä ja viidentenä olleet Hartwallit ja Thermanit putosivat pois listan terävimmästä kärjestä.

Neljänneksi listalla nousi aiemmin seitsemäntenä ollut vesihanayhtiö Oraksen omistajasuku Paasikivet ja viidenneksi aiemmin kuudentena ollut rakennusyhtiö Lemminkäisen omistajasuku Pentit.

Kärkikymmenikköön saatiin myös täysin uutta verta, kun keskipohjalainen Takasten suku kiilasi listan kahdeksanneksi. Nousun taustalla on Takasten sukuyhtiön Scanfilin ja toisen pohjanmaalaisen elektroniikan sopimusvalmistajan Wecanin viime vuonna tapahtunut yhdistyminen, jonka ansiosta Takasilla on käsissään 108 miljoonan euron pörssiomaisuus.

It-gurut kaukana kärjestä

Vuosituhannen vaihteen tietotekniikkabuumin huippunimet loistavat poissaolollaan pörssirikkaiden listan kärkipaikoilta.

Vuoden 2000 listan ykkösnimi, tietoturvayhtiö F-Securen luoja Risto Siilasmaa löytyy tänä vuonna sijalta 23. Reilun 812 miljoonan euron pörssiomaisuus on kolmessa vuodessa kutistunut vajaaseen 50 miljoonaan euroon.

Vuoden 2000 listan seitsemäntenä komeillut Elcoteq-pomo Antti Piippo löytyy tänä vuonna sijalta 15., mikä on kuitenkin huomattavasti parempi sijoitus kuin viime vuoden 31. sija. Piipon pörssiomaisuus on supistunut kolmen vuoden takaisesta 197 miljoonasta eurosta vajaaseen 70 miljoonaan euroon.

Piipon edellä 14. sijalla listalla on investointipankkiiri Björn Wahlroos, jonka Sampo- ja UPM-Kymmene -omistuksilla on arvoa yhteensä vajaat 78 miljoonaa euroa. Nallen sijoitusvaisto ei ole ihan yhtä terävä kuin vihannestukkuri Pertti Laineen, joka hyppäsi Wahlroosin ohi listan kymmenenneksi muun muassa onnistuneilla M-real -kaupoillaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.