Herkkuja keliaakikoille

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa, jonka teemana on herkuttelu sallittu. Keliakia on viljojen aiheuttama sairaus, jonka hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Sairaus voi ilmaantua missä iässä tahansa; valtaosa keliaakioista todetaan aikuisena. Suomessa on todettuja keliaakikkoja noin 16000:tta. Suomen Keliakialiitto julkaisee viikon kunniaksi myös Herkuttelu sallittu -keittokirjan. Kuluvan syksyn iloinen asia keliaakikoiden elämässä on ruokavaliokorvaus. Lähes neljännesvuosisataa kestäneen vaikuttamistyön tuloksena keliakiaa sairastavat voivat saada lokakuun alusta lähtien Kelan maksamaa 21 euron kuukausittaista korvausta gluteenittoman ruokavalion aiheuttamista lisäkustannuksista.

Kermainen suppilovahverokeitto

Suppilovahveroita

4 annosta 2 sipulia 1 rkl öljyä 1 l tuoreita suppilovahveroita tai 30-50 g kuivattuna 3 rkl maissitärkkelystä 8 dl vettä 1 kasvisliemikuutio 100 g vähälaktoosista sulatejuustoa 1-2 dl vähälaktoosista kermaa 2 tl kirveliä ripaus jauhettua valkopippuria Hienonna sipulit ja kuullota ne kattilassa öljyssä. Lisää joukkoon paloitellut suppilovahverot ja ripottele päälle maissitärkkelys. Kaada vähitellen vesi kattilaan ja murenna kasvisliemikuutio joukkoon. Lisää sulatejuusto nokareina. Anna keiton kiehahtaa. Sekoita keittoon viimeiseksi kerma ja mausteet.

Porkkanarieskat

(10 kpl)

4 keitettyä porkkanaa 2 keitettyä perunaa 1 dl keitinlientä 1 tl suolaa 2 munaa 4 dl gluteenitonta jauhoseosta 1 dl tattari- tai kaurahiutaleita 0,5 dl öljyä

Soseuta kypsät porkkanat ja perunat. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta leivinpaperin päälle ohuita, pyöreitä rieskoja halkaisijaltaan 10 cm. Pistele rieskat haarukalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Yrttilevite

250 g vähälaktoosista maitorahkaa 250 g laktoositonta margariinia 4 rkl hienonnettuja, tuoreita yrttejä (esim. ruohosipulia, oreganoa, basilikaa ja persiljaa) 2-4 valkosipulin kynttä puristettuna 1 tl suolaa

Sekoita maitorahkan joukkoon pehmeä margariini. Mausta seos hienonnetuilla yrteillä, valkosipulilla ja suolalla.

Siikanyytit kasvispedillä

4 annosta

Noin 1 l suikaloituja kasviksia (esim. porkkanaa, palsternakkaa, purjoa, kesäkurpitsaa) 2 rkl öljyä 4 nahatonta siikafilettä 0,5 tl suolaa ripaus jauhettua valkopippuria 2 tl tilliä 4 rkl vähälaktoosista yrtti- pippurituorejuustoa 2 rkl vähälaktoosista kevytkermaa

Kuullota kasvikset öljyssä paistinpannulla niin, että ne hieman pehmiävät. Mausta siikafileet suolalla, valkopippurilla ja tillillä. Valmista jokaiselle ruokailijalle oma siikanyytti: aseta voipaperin päälle kasvissuikaleita ja nosta siikafilee päälle. Notkista tuorejuusto kevytkermalla. Laita kunkin kalafileen päälle ruokalusikallinen tuorejuustoseosta ja kääri annokset kauniiksi nyyteiksi. Paista 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Mustaherukkakakku

12 annosta

Pohja: 1 l corn flakesia 0,5 dl fariinisokeria 75 g sulatettua laktoositonta margariinia

Täyte: 10 liivatelehteä 2 rkl sitruunamehua 4 dl (200 g) mustaherukoita 500 g vähälaktoosista maitorahkaa 4 dl vähälaktoosista vispikermaa 1,5 dl sokeria 1 dl sokeroitua, laimentamatonta mustaherukkamehua 1 rkl vaniljasokeria

Kiille: 1,5 dl-2 dl sokeroitua laimentamatonta mustaherukkamehua 1 dl hyytelösokeria (0,25 dl mustaherukkalikööriä)

Leikkaa leivinpaperista irtoreunaisen kakkuvuoan pohjan kokoinen levy ja aseta se vuoan pohjalle. Hienonna corn flakesit ja sekoita niiden joukkoon fariinisokeri ja sulatettu margariini. Painele seos vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet kylmään veteen 10 minuutiksi. Soseuta mustaherukat ja vaahdota kerma. Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen kuiviksi puserretut liivatelehdet.

Yhdistä kaikki täytteen ainekset ja kaada muropohjan päälle. Peitä vuoka ja hyydytä kakkua jääkaapissa muutama tunti. Valmista kiille. Kiehauta kattilassa mehu ja lisää siihen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä 2 minuuttia. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Anna kakun hyytyä peitettynä seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja koristele tuoreilla mustaherukoilla jka mustaherukan lehdillä. MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat