Mainos

Herätysjohtaja Koiviston pappisvirka katkolle

Nokia Mission johtajan Markku Koiviston opilliset erimielisyydet luterilaisen kirkon kanssa ovat johtaneet Koiviston virasta pidättämiseen.

Tampereen tuomiokapituli on päättänyt pidättää Nokia Mission johtajan Markku Koiviston luterilaisen kirkon pappisvirasta. Taustalla ovat opilliset erimielisyydet.

Virasta pidättäminen kestää enintään kuusi kuukautta. Tänä aikana Koivisto ei saa hoitaa mitään papillisia tehtäviä.

Päätös syntyi äänin 4-3. Kaksi tuomiokapitulin jäsentä liitti siihen eriävän mielipiteen.

Puolen vuoden kuluessa Koiviston tulee joko pyytää eroa pappisvirasta tai osoittaa tahtovansa pysyä luterilaisen kirkon tunnustuksessa. Jos hän ei näin tee, hänet voidaan erottaa pappisvirasta pysyvästi.

-Kuuden kuukauden kuluttua meillä on vielä velvollisuus kuulla Koivistoa ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Koivistolla on edelleen ovi auki, sanoo hiippakuntadekaani Ari Hukari.

Koivisto on kerran aiemmin ollut väliaikaisesti pidätettynä pappisvirasta. Lisäksi hän on kerran saanut tuomiokapitulilta huomautuksen.

Markku Koivisto katsoo nyt tehdyn ratkaisun ennakoivan lopullista pappisviran menetystä.

-Olen selvästi sanonut mitä ajattelen, joten olisin epäuskottava myös itselleni jos nyt muuttaisin mielipidettäni, sanoo Koivisto.

Koivisto kiistää kastavansa uudesti

Tuomiokapituli laati runsas kuukausi sitten Koivistolle 14-kohtaisen ohjeistuksen siitä, millaisin ehdoin hän voi pysyä luterilaisena pappina. Ensimmäinen ja yksi keskeisimmistä kohdista on se, että lapsena kastettuja ei saa Nokia Mission piirissä kastaa uudelleen.

Koivistoa vaaditaan myös luopumaan maallikkoehtoollisista. Näkemyseroja on lisäksi suhtautumisessa erilaisiin hurmoksellisiin ilmiöihin.

Markku Koivisto kiistää kastaneensa toiseen kertaan ketään, joka on kastettu jo lapsena.

-Nokia Missio ei ole kirkko, vaan herätysliike. Meillä ei ole oikeutta kastaa, eikä me olla sitä tehty, sanoo Koivisto.

Hiippakuntadekaani Hukarin mukaan tuomiokapitulin tietoon on tullut tapauksia, joissa Nokia Mission piirissä on kastettu uudelleen. Asialla ovat Hukarin mukaan olleet sellaiset liikkeen johtohahmot, joiden tausta on helluntaiseurakunnissa.

Toistakymmentä vuotta herätystä

Nokian herätyksenä tunnettu liike alkoi toistakymmentä vuotta sitten, kun Markku Koivisto oli vielä Nokian seurakunnan kirkkoherra. Sittemmin Koivisto jätti virkansa ja keskittyi johtamaan herätysliikettä, joka järjestäytyi yhdistykseksi.

Kirkollisten juorukellojen mukaan ristiriitoja on kärjistänyt Koiviston ja Tampereen piispan Juha Pihkalan keskinäinen henkilökemia. Opillistakin erimielisyyttä on ilmennyt riittämiin - siitä huolimatta, että Koivisto on opiskellut teologiaa tohtoriksi asti.

Koivisto on vastannut tuomiokapitulin kovisteluihin viittaamalla pappisvalaansa ja sanomalla, että hän tahtoo edelleen pysyä luterilaisen kirkon pappina. Tuomiokapitulin vaatimaa yksilöityä vastausta 14 ohjeeseen hän ei ole antanut.

-Koiviston toiminta osoittaa käytännön ja teorian ristiriitaa, arvioi hiippakuntadekaani Ari Hukari.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.