Mainos

Aikuiset naiset hullaantuivat nyt ratsastuksesta

Ratsastusharrastus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Erityisesti aikuisten naisten eli ns. tätiratsastajien määrä on kasvanut.

Nyt Suomessa on jo lähes saman verran ratsastajia kuin jääkiekkoilijoita. Ratsastajien mukaan alan arvostus ja medianäkyvyys laahaa kuitenkin perässä. Tänä viikonloppuna Hyvinkäällä kisattiin lännenratsastuksen Suomen mestaruuksista.

Jos oli pienenä heppahullu, niin isona saattaa jäädä koukkuun esimerkiksi lännenratsastukseen.

– Minulle kävi juuri niin. Neljä vuotta sitten puoliso osti lahjakortin yksityistunnille ja koukkuun jäin. Nyt on vuoden ollut oma hevonen ja pari vuotta osallistunut lännenratsastuksen kilpailuihinkin. Rahat menevät, mutta voisi ne huonompaankin mennä. Hevoseni on iso ihana eläin ja hankin sen rakkauden porkkanoilla. Enemmän ja enemmän tulee oltua täällä Jokirannan ratsastuskoulun tallilla Hyvinkäällä, missä on mainio yhteishenki, kertoo tätiratsastajaksi itseään humoristisesti kutsuva Tiia Jokivalli.

Lajin arvostus hakusassa

Hevosten määrä Suomessa on kasvanut 80-luvulta saakka. Nyt niitä on 75 000, joista puolet ravihevosia ja toinen puoli ratsukoita. Hevostalleja on noussut tiuhaan tahtiin ja niitäkin on jo 16 000. Taantuma ei ole katkaissut harrastajamäärän kasvua. Aktiiviharrastajia on 170 000, mikä on 20 000 vähemmän kuin jääkiekkoilijoita. Ratsastajien mielestä arvostusta ja tukea ei laji kuitenkaan saa.

– Kyllä se vaikuttaa paljon, että kyseessä on tyttöjen laji. Mitä enemmän on miehiä mukana, sen enemmän on rahaa. Ja ihmettelen myös sitä, että esimerkiksi jääkiekkoa tuetaan kaupunkien taholta, mutta ratsastusurheilua ei. En tiedä ainuttakaan kaupungin rakentamaa ratsastushallia, sanoo ratsastuksen opettaja ja yrittäjä Pirjo Marjanen Hyvinkään ratsastajat ry:stä. Hän on harrastanut lännenratsastusta jo lähes 20 vuotta, saman verran kuin koko laji on ollut Suomessa.

– Viimeiset kymmenen vuotta lännenratsastuksen suosio on ollut nousujohteista ja viisi viimeistä vuotta kasvu on ollut hurjaa. Erityisesti aikuisia naisia on tullut lajin pariin, nuoria kaivattaisiin lisää, sanoo Marjanen MTV Uutisille.

Lännenratsastus huipputasoa

Hyvinkäällä kisattiin tänä viikonloppuna juuri lännenratsastuksen Suomen mestaruuksista. Paikalla ollut saksalainen alan guru George Maschalani kehuu suomalaisia, ylistää tasoa ja suosittelee lajia kaikille.

– Ennen oli enemmän sellaista cowboy-ratsastusta, käytettiin ehkä vähän enemmän voimaa. Nykyään voima ei ole se, mitä haluamme tässä lajissa nähdä. Haluamme pehmeää, kaunista ja erittäin tyylikästä ratsastusta ja siinä on kyllä tytöillä selkeä ylilyöntiasema poikiin nähden, sanoo Maschalani.

Tanssi Tähtien Kanssa -hoviompelijat käytössä

Lännenratsastuksessa on monia eri alalajeja ja usein se sekoitetaan rodeoon. Mitään villiä menoa ja lasson heilutusta se ei kuitenkaan ole, vaan tärkeää on hevosen ja ratsastajan saumaton yhteistyö. Suomen mestaruuksista kuninkuuslaji reinigissä on kilpailtu vuodesta 2007. Kilpailutilanteissa myös pukeutuminen, satulat ja koristeelliset paidat ja hapsuhousut ovat tärkeitä.

– Minun hoviompelijani tekee myös Tanssii Tähtien Kanssa -asuja eli asuihin kyllä satsataan, kertoo Pirjo Marjanen.   

– Tässä lajissa minua kiehtoo se rentous ja rauhallisuus, kaikki mikä tähän liittyy. Oppimiseen käytetään paljon aikaa. Mennään hevosen ehdoilla, askellajit ovat hevoselle mukavat ja tämä laji sopii myös vanhemmalle aloittelijalle. Myös varusteet ovat turvallisia, meillä on esimerkiksi nuppisatulat. Tärkeintä on kuitenkin hyvä henki.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.