Mainos

Hepatiittiepidemia uhkaa Vaasan seudulla

Vaasa on ainoa suurehko kaupunki, jossa ei ole huumeruiskujen vaihtopaikkaa. Kansanterveyslaitoksella pelätäänkin nyt, että 1990-luvulla riehunut raju hepatiittiepidemia uusiutuu narkomanien keskuudessa.

B-hepatiittitartuntojen määrä on lisääntynyt rajusti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, kertoo Hufvudstadsbladet.

Kansanterveyslaitos kirjasi viime vuonna Vaasan sairaanhoitopiiristä kymmenen kertaa enemmän B-hepatiittitartuntoja kuin maasta keskimäärin. Vaasassa ja ympäristökunnissa todettiin 21,72 sairastunutta 100 000:ta asukasta kohden, kun taas koko maassa suhdeluku oli 2,09.

Terveydenhuollon tarkastaja Jukka Eskelinen Länsi-Suomen lääninhallituksesta pitää tilannetta hälyttävänä. Hänen mukaansa alueesta on vaarassa tulla uusi Kaliningrad, ja odottelu voi tulla todella kalliiksi.

Vaasa on ainoa suurehko kaupunki, jossa ei ole huumeruiskujen vaihtopaikkaa. Päättäjät tekivät jo kaksi vuotta sitten periaatepäätöksen, joka teki mahdolliseksi käytettyjen neulojen vaihtamisen uusiin. Mitään ei ole kuitenkaan tehty.

Eskelinen varoittaa samantyyppisestä hepatiittiepidemiasta, joka riehui Etelä-Suomen narkomaanien keskuudessa 1990-luvulla.

- Sitä seurasi hiv-epidemia, joka alkoi 1999, hän korosti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.