Mainos

Henrik-piispan olemassaolo sai vahvistusta

Kirkon vanhin pyhäinjäännös - yli 840 vuotta vanha pääkallo - tukee piispa Henrikistä kertovaa marttyyritarinaa.

Helsingistä Turun tuomiokirkkoon palautetun kirkon reliikkikokoelman vanhimmaksi jäänteeksi paljastunut kallo löydettiin kirkon kätköstä vuonna 1924. Sen on uskottu kuuluneen piispa Henrikille.

Uppsalan yliopiston radiohiilitutkimus on nyt paljastanut kallon iän. Kallo on noin vuodelta 1160, eli sen ikä osuu hyvin tarkasti uskonnon Suomeen tuloon. Pyhäinjäännöksen haltijoille tieto oli tärkeä.

- Ei vaadi kovin suurta päättelytaitoa, että kyseessä voisi olla marttyyripiispa Henrikin pääkallo, sillä mitä muita tällaisia pääkalloja täällä olisi säilytetty, Turun arkkihiippakunnan tuomiorovasti Rauno Heikola arvioi.

Piispa Henrikin kallo palaa hetkeksi jatkotutkimuksiin pääkaupunkiin, jotta 840 vuotta sitten eläneen ihmisen vaiheista saataisiin tarkempi selko.

- Yritämme saada Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisen tutkijoiden kanssa DNA:n näistä vanhoista luista. Erityisesti tästä kallosta, joka on hyvässä kunnossa,on parhaat mahdollisuudet saada DNa, , Turun yliopiston arkeologian professori Jussi-Pekka Taavitsainen kertoo.

- Tutkimme myös näiden luiden isotooppitutkimusta, jonka perusteella voi päästä perille siitä maantieteellisestä alueesta, mistä vainaja on peräisin.

Myös 90 muun pyhäinjäännöksen tutkimukset jatkuvat usean vuoden ajan.

Valtaosa nyt tutkittavista, kalloa lukuunottamatta hyvin pienistä pyhäinjäännöksistä on tullut Turkuun todennäköisesti piispa Maunu Tavastin hankkimana. Hän teki pyhiinvaellusmatkan pyhälle maalle 1400-luvulla.

- Kirkot ovat vaihtaneet niitä saadakseen itselleen mahdollisimman attraktiivisen, pyhiinvaeltajia houkuttelevan kokoelman ja myös sellaisen kokoelman, joka täällä Turussa on nostanut tämän katedraalin arvoa ja ulkoista mahtavuutta - myös piispansa mahtavuutta.

Katso Jouko Vähä-Koskelan raportti Turusta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.