Mainos

Henkivakuutusmyynnin takkuilu pudotti vakuutusyhtiöiden tuloja

Henkivakuutusten maksutulojen putoaminen yli viidenneksellä johtaa tänä vuonna vakuutusmaksutulojen putoamiseen noin 170 miljoonalla eurolla, Vakuutusyhtiöiden keskusliiton tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen arvioi tänään Kittilän Levillä pidetyssä seminaarissa. Vahinkovakuutusten ja eläkevakuutusten maksutulojen kasvu korvaa kuitenkin suurimmaksi osaksi henkivakuutustulojen putoamisen.

Ruuskanen piti vakuutusyhtiöiden 11,8 miljardin euron maksukertymää edelleen hyvänä tuloksena.

-Odotimme huonompaa vuotta, Ruuskanen tunnusti.

Henkivakuutusten myynti pysähtyi täysin alkuvuodesta, mutta vuoden loppua kohti maksutulo alkoi elpyä. Erityisen pahasti on romahtanut sijoitussidonnaisten yksilöllisten henkivakuutusten maksutulo, jossa pudotukseksi arvioidaan 56,1 prosenttia. Sen sijaan sijoitussidonnaisten yksilöllisten eläkevakuutusten maksutulo kasvoi edelleen yli 25 prosenttia. Eläkevakuutuksiin ei siten osakemarkkinoiden romahdus ole vaikuttanut toisin kuin henkivakuutuksiin.

Henkivakuutukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien, ja erityisesti viime vuonna maksutulo nousi rajusti. Ruuskasen mukaan on vielä mahdotonta arvioida, onko kasvu nyt tasaantunut vai lähteekö se uudelleen nousuun notkahduksen jälkeen.

Palkkasumman kehitystä noudattelevien eläkevakuutusten maksutulo nousee 9 prosenttia. Vahinkovakuutusten maksutulon arvioidaan kasvavan lähes 7 prosenttia, mutta kulusuhde on nousussa. Sitä Ruuskanen piti huonona asiana vakuutusyhtiöiden kannalta.

Suomi-riski pienentynyt


Vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu sijoituskanta on alentunut viime vuoden lopusta noin 6 prosenttia 73,8 miljardiin euroon. Syynä on osakekurssien lasku, jota joukkovelkakirjalainojen hyvä kehitys on tasapainottanut. Osakkeiden osuus sijoituksista on enää neljännes, kun se oli vuonna 1999 yli 40 prosenttia.
Ruuskasen mukaan vakuutusyhtiöt ovat hajauttaneet sijoituksiaan ulkomaille sen jälkeen, kun markka sidottiin euroon. Sijoituksista noin puolet on ulkomailla, jossa tärkeimmät kohteet ovat suurimpien euromaiden Saksan, Ranskan ja Italian valtioiden velkakirjat.

-Suomi-riski on pienentynyt, Ruuskanen sanoi.

Hän viittasi Helsingin pörssin kehitykseen, jossa osakkeiden kurssit ovat laskeneet poikkeuksellisen rajusti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.