Henkirikoksia viimevuotista enemmän

Eniten kasvussa ovat murhana tutkitut tapaukset. Myös henkirikosten yritykset ovat lisääntyneet hieman. Tilastoja pahentavat varsinkin viime kuun luvut.

Henkirikosten määrä nousee tänä vuonna huomattavasti viimevuotista suuremmaksi. Tilastokeskuksen mukaan henkirikoksia tuli tammi-syyskuussa poliisin tietoon 111 kappaletta eli kolmisenkymmentä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Eniten kasvua oli murhana tutkituissa tapauksissa. Myös henkirikosten yritykset lisääntyivät, tosin vain vähän.

Erityisesti syyskuu oli henkirikosten suhteen aiempaa vilkkaampi. Tekoja kirjattiin 16 kappaletta eli kymmenkunta enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Murhien ja tappojen määrä näyttää siis viimevuotisen notkahduksen jälkeen palaavan aiempien vuosien tasolle.

Viime vuonna henkirikoksia kirjattiin koko vuonna vain hieman yli sata eli ennätyksellisen vähän. Muutamana aiempana vuonna tekoja on ollut keskimäärin nelisenkymmentä enemmän vuosittain.

Myös pahoinpitelyrikosten määrä on ollut tänä vuonna kasvussa. Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin tammi-syyskuussa noin 22 100 kappaletta, mikä on yli 1100 rikosta viimevuotista enemmän. Pahoinpitelyjen määrä oli nousussa vielä heinä-elokuussa mutta kääntyi laskuun syyskuussa.

Alkoholilla osuutta asiaan

Pääsihteeri Hannu Takala oikeusministeriön rikoksentorjuntaneuvostosta uskoo väkivaltarikollisuuden nousun johtuvan pitkälti alkoholin hinnan laskusta. A

lkoholiin liittyvän väkivaltarikollisuuden vähentäminen onkin päätavoitteita, kun sisäisen turvallisuuden ohjelmaan liittyvät työryhmät pohtivat henkirikosten vähentämismahdollisuuksia.

Keinoja pyritään hiomaan vuoden loppuun mennessä. Tavoite on saada henkirikosten määrä pysymään alle sadassa vuosittain vuodesta 2007 alkaen.

Takalan mukaan yksi pohdinnan alla oleva keino on siirtää juomista viranomaisten toimilla kodin seinien sisäpuolelta ravintoloihin, koska henkirikokset tehdään yleensä ryyppyporukoissa. Usein surmatyön tekijä havahtuu tilanteeseen ensimmäisenä ja hälyttää poliisin paikalle. Monesti hälytys tehdään kuitenkin vasta seuraavana aamuna, kun on jo liian myöhäistä.

- Meillä olisi vältetty hyvin monta hengenmenoa sillä, että juomistilanteessa olisi ollut paikalla kutakuinkin selvä ihminen, joka olisi voinut hälyttää ajoissa apua, Takala toteaa.

Ravintoloissa selvänä pysyisi oletettavasti ainakin henkilökunta. Tarjolla saattaisi olla myös muuta huvia kuin ryypiskelyä.

- Ravintolajuomistakin pystytään ohjaamaan sellaiseksi, että ihmiset ennen kaikkea viihtyvät eivätkä humallu.

Takala ei halua yksilöidä, millä keinoilla juomista siirrettäisiin ravintoloihin ja hillittäisiin niissä, koska väkivaltarikosten vähentämistä pohtivien työryhmien työ on yhä kesken. Hän toteaa kuitenkin pitävänsä positiivisena sitä, että monet kuppilat pyrkivät jo nyt järjestämään ohjelmaa, joka saa ihmiset viihtymään, ei pelkästään notkumaan tuopin ääressä.

Väkivaltaa voisi pyrkiä vähentämään myös kouluttamalla ravintolahenkilökuntaa sen varalle. Takalan mukaan koulutus on tuottanut tulosta ainakin Tukholmassa.

Syrjäytymisen ehkäisy tärkeintä

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen toteaa alkoholin myyntihintaan vaikuttamisen olevan keino suunnata juomista kotoa ravintoloihin. Hänkään ei kuitenkaan täsmennä, miten paljon hintoihin haluttaisiin vaikuttaa.

Viljanen korostaa syrjäytymisen ehkäisyn olevan edelleen tärkein keino väkivaltarikosten vähentämisessä. Syrjäytyminen liittyy usein esimerkiksi perheväkivaltaan, jonka takia kymmeniä naisia kuolee vuosittain.

Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa ehdotetaan muun muassa sosiaalityöntekijän palkkaamista kaikille poliisilaitoksille. Joissain poliisilaitoksissa näin on jo tehty, mikä on Viljasen mukaan koettu hyväksi keinoksi perheväkivaltaan puuttumisessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat