Henkinen kuorma on nyt armeijassa fyysistä puolta rankempaa – yhä harvempi varusmies koskee sotilaskodin perinneherkkuun

7:11img
Julkaistu 09.07.2018 10:06

Salla Laurila

Kaikkiaan 12 200 alokasta aloittaa tänään asepalveluksen. Huomenta Suomen vieraaksi tulleet Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö sekä Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti pohtivat, mikä auttaa alokkaita jaksamaan.

Kivistön mukaan varusmiespalveluksen suorittavilta ei kantaudu erityisen paljon viestiä siitä, että varusmiespalvelus olisi erittäin raskas fyysisesti, vaikka alokkaiden yleiskunto onkin heikentynyt erityisesti 1995 luvulta lähtien.

– Kyse on yhteiskunnan trendistä. Istumatyö lisääntyy ja teknologia mahdollistaa pelaamisen kotona, joka karsii ulkoleikkejä ja urheiluharrastuksia. Se on valitettava ilmiö, Kivistö kertoo.

Satu Mustalahden mukaan sotilaskodissa muutos ei niinkään näy, mutta yksi ilmiö on kantautunut toiminnanjohtajan korviin.

– Sotilaskodin kuuluisia munkkeja syödään yhä vähemmän kaiken aikaa. En tiedä siirrytäänkö välipaloissa terveellisempään, kun valitaan sipsejä ja energiajuomaa.

Varusmiespalvelus henkisesti raskaampaa

Kivistö sanoo, että fyysisen kuormittavuuden sijaan asepalvelus on raskaampaa henkisesti. Mustalahden mukaan sotilaskodilla on tärkeä merkitys alokkaiden jaksamiselle.

– Sotilaskodin on tarkoitus olla paikka, jossa voi rentoutua. Joskus sotkussa puretaan tunteita meidän kanssa, kun tuntuu liian raskaalta. Me olemme matalan kynnyksen sosiaalityöntekijöitä ja olen saanut viestiä, että sotilaskodin tuki on auttanut, että palvelus ei ole keskeytynyt. 

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi