Henkilöstörahastojen arvo nousi

Rahastojen henkilökohtainen arvo kuitenkin pieneni ollen noin 3500 euroa jäsentä kohti. Henkilöstörahastojen määrä on ollut kasvussa viime vuosina.

Henkilöstörahastojen arvo on kasvanut toissa vuonna nopeimmin kymmeneen vuoteen. Tilastokeskuksen tänään julkistamien tietojen mukaan niiden arvo kipusi yhteensä miltei 100 miljoonalla eurolla 380 miljoonaan.

Jäsentä kohden rahastojen arvo kuitenkin pieneni yhdeksän prosenttia vuotta aikaisemmasta. Nyt arvo oli runsaat 3500 euroa jäsentä kohden. Jäsenet nostivat rahasto-osuuksia keskimäärin noin 750 euroa.

Henkilöstörahasto on työntekijöiden palkitsemismuoto, joka perustuu yrityksen menestykseen. Yritys maksaa rahastoon voittopalkkioita ennalta sovittujen periaatteiden mukaan, ja palkkiosumma jaetaan työntekijöiden kesken. Jakoon vaikuttavat esimerkiksi työaika ja ansiotaso.

Tilastokeskuksen tiedoissa on mukana 45 henkilöstörahastoa. Näillä rahastoilla on yhteensä vajaat 110 000 jäsentä.

Määrä kasvussa

Henkilöstörahastojen arvon lisäksi kasvussa on ollut myös niiden määrä. Virinnyttä kiinnostusta henkilöstörahastoihin selittää muun muassa talouden hyvä vire.

- Lisäksi työvoiman saatavuudella on merkitystä. Henkilöstörahasto nähdään kannustinjärjestelmänä, jolla voidaan houkutella työntekijöitä yrityksiin ja sitouttaa heitä. Todennäköisesti tämä trendi jatkuu myös vastaisuudessa, arvioi hallitusneuvos Raili Hartikka työministeriöstä.

Työministeriön mukaan toissa vuonna toimintansa aloitti kahdeksan uutta rahastoa ja vuotta aiemmin kuusi. Aiemmin rahastoja on perustettu parin rahaston vuosivauhtia.

Työministeriön rekisterissä oli toissa vuoden lopussa 49 henkilöstörahastoa, ja niiden piirissä oli noin 120000 ihmistä. Yleisiä rahastot ovat esimerkiksi pankkialalla. Suurimmissa on 10000-20000 jäsentä ja pienimmissä muutama kymmenen.

Henkilöstörahastojärjestelmä luotiin Suomeen 1990-luvun alussa Ruotsin ja Yhdysvaltojen mallin mukaan. Aluksi rahastoja saivat perustaa yritykset ja vuodesta 1999 myös valtion virastot, laitokset ja liikelaitokset. Aluksi rahastoja syntyi paljon, mutta lamavuodet katkaisivat kehityksen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat