Henkilömiinat kieltävä sopimus allekirjoitettiin

Ottawassa on allekirjoitettu kansainvälinen henkilömiinat kieltävä sopimus. Noin 125 maata sitoutuu sen myötä lopettamaan miinojen valmistuksen, käytön, varastoinnin ja viennin.

Sopimus tulee voimaan, kun 40 allekirjoittajavaltiota on ratifioinut eli hyväksynyt sen parlamentissaan. Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy on arvellut tuon tapahtuvan vuoden kuluessa. Aloitteen ns. Ottawan sopimuksen laatimiseksi teki juuri Axworthy vuosi sitten. Hän on myöntänyt olleensa epävarma, johtaako aloite sopimukseen.

Henkilömiinojen kieltoa on pyritty saamaan aikaan myös Geneven aseidenriisuntakonferenssissa ja miinojen käyttöä on rajoitettu YK:n miinapöytäkirjoissa. Monet valtiot pitivät kuitenkin tuota tietä liian hitaana ja liittyivät Ottawan prosessiin.

Suurvallat eivät allekirjoita

Ottawan sopimusta eivät allekirjoita Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina, mutta ne eivät kuitenkaan myy miinojaan. Henkilömiinojen suurimpiin valmistajiin lukeutuvat Intia ja Pakistan eivät allekirjoita Ottawan sopimusta. Sen ulkopuolelle jäävät myös mm. melkein kaikki Lähi-idän maat samoin kuin Afganistan ja Vietnam. Suomikaan ei allekirjoita sopimusta ainakaan tässä vaiheessa.

Sopimus kieltää ns. passiivimiinat

Ottawan 19-sivuinen sopimus kieltää passiivisesti henkilöön kohdistuvat miinat eli miinat, jotka on suunniteltu räjähtämään ihmisen läheisyydestä tai kosketuksesta ja joka tekee toimintakyvyttömäksi, haavoittaa tai tappaa yhden tai useampia henkilöitä. Sopimus ei kuitenkaan kiellä raivauksenestolaitteella varustettuja panssarimiinoja, vaikka raivauksenestolaitteet räjähtävät koskettaessa.

Sopimuksen miinamääritelmän ulkopuolelle jäävät aktiivisesti eli tähystyksen ja laukaisimen avulla räjähtävät miinat. Asiantuntijoiden mukaan miinojen määrittelyssä ja käytössä tulee ilmenemään ongelmia. Esimerkiksi sotilaita varten puuhun vedetty laukaisunaru voi laueta kenen tahansa kävellessä siihen. Henkilömiinoina voidaan käyttää myös vaikkapa kranaatteja, jotka varustetaan kosketussytyttimillä.

Kielletyt miinat hävitetään

Sopimuksen osapuolet sitoutuvat hävittämään varastoissaan olevat kielletyt miinat neljän vuoden kuluessa sopimuksen voimaantulosta ja valmiiksi maastoon asennetut kymmenessä vuodessa. Sopimuksen noudattamista seurattaisiin ensi sijassa ilmoitusten ja neuvottelujen pohjalta.

Ottawan sopimuksesta aiotaan järjestää myöhemmin tarkastelukokous, johon on tarkoitus kutsua myös sopimuksen ulkopuolisia maita ja kansalaisjärjestöjä.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat