Mainos

Henkilöauto kipattiin viime talvena lumen seassa kaatopaikalle

Viime talvi lumipyryineen oli rankka Helsingin kaupungin kadunhoitajille ja kiinteistöjen huoltajille. Talvi oli poikkeuksellinen, mutta kaupungin katu- ja puisto-osastolla riittää päänvaivaa myös normaalina talvena.

Rakennusviraston mukaan lumenvastaanottopaikkoja on liian vähän, vaikka viime talven kaltainen lumisota ei lähivuosina toistuisikaan.

- Viime talvena lunta vietiin kuorma-autoilla vastaanottopaikoille yhteensä reilut 200 000 kuormaa. Se on 100 000 kuormaa enemmän kuin paikoissa on kapasiteettia. Nykyiset vastaanottopaikat eivät riitä edes normaalina talvena, sanoo projektinjohtaja Ville Alatyppö.

Helsingissä on kahdeksan virallista lumen vastaanottopaikkaa, joille lunta kärrättiin viime talvena tauotta. Lumesta 15 prosenttia vietiin silti alueille, joita ei ollut alun perin suunniteltu tähän käyttöön.

- Kartoitamme uusia vaihtoehtoja vastaanottopaikoiksi, mutta ainakin ensi talvena joudumme tulemaan toimeen nykyisillä paikoilla.

Lumen väliaikainen varastointi kantakaupungille on ongelmallista. Sopivia paikkoja on hankala löytää, ja varastoitava lumi on likaista. Seassa on muun muassa koirien jätöksiä.

- Viime talvena lumen seassa nostettiin erehdyksessä pieni henkilöauto kuormurin lavalle. Se löytyi vasta vastaanottopaikalla, ja jouduimme korvaamaan vahingon omistajalle. Tämä on vain yksi esimerkki, mutta kertoo siitä, että lumen sekaan voi joutua melkein mitä vain.

Pysäköinti tuottaa harmia

Pysäköidyistä autoista koituu talvella runsaasti harmia. Kaupungin on määrä aurata lunta jalkakäytävän reunaan, mutta usein aurat eivät mahdu tai ehdi puhdistamaan vapaita pysäköintipaikkoja. Lumipyryssä ongelmat kasaantuvat, jos kiinteistöhuollolla on vaikeuksia lumen poiskuljettamisessa.

- Yksi ratkaisu tähän olisi se, että kaupunki ottaisi koko lumishown vastuulleen. Kaupunki hoitaisi myös kiinteistön omistajien velvoitteet. Kun yksi taho hoitaisi koko homman, asiat sujuisivat todennäköisesti paremmin. Tällainen malli on jo käytössä esimerkiksi Oslossa ja siitä on saatu hyviä kokemuksia, Alatyppö kertoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.