Mainos

Henkilääkäri kertoo Saddamista kulissien takaa

Ala Bashir oli kahdenkymmenen vuoden ajan Saddam Husseinin henkilääkäri. Bashir kuvaa tuoreessa kirjassaan Saddamia arvaamattomaksi itsevaltiaaksi.

Saddamin entinen henkilääkäri Ala Bashir paljastaa tuoreessa kirjassaan diktaattorin kulissientakaista elämää. Suomessa vieraileva Bashir kuvailee Saddamia arvaamattomaksi itsevaltiaaksi, mutta arvostelee mediaa yksipuolisen kuvan välittämisestä Irakin tilanteesta. Bashirin yhdessä norjalaistoimittaja Lars Sunnanån tekemä kirja kertoo samalla Irakin sotien täyttämästä lähihistoriasta.

Bashir oli kahdenkymmenen vuoden ajan Saddamin henkilääkäri ja diktaatorin lähipiirissä. Bashir sai erityiseman koska Saddam oli kiinnostunut kulttuurista ja piti taitelijanakin toimivan lääkärin teoksista. Bashir näki Saddamin kahdet kasvot.

- Päivittäisessä kanssakäymisessä hän oli mukava, kohtelias ja hyvä kuuntelemaan ihmisiä. Mutta kun kyse oli vallasta, hänestä tuli hyvin paha, lääkäri ja taiteilija Ala Bashir kertoo.

Oliko hän jonkinlainen psykopaatti?

- Aivan varmasti hän oli psykopaatti.

Bashir luonnehtiikin Saddamia arvaamattomaksi. Varomalla arvostelmasta diktaattoria sai pitää henkensä, lääkärin tehtävistä ei voinut kieltäytyä.

- Lääkärin on hoidettava potilasta, kun sitä pyydetään. Suhteeni tähän mieheen oli lääkärin ja potilaan suhde, ei muuta.

Bashir näkee Saddamin suurimmaksi virheeksi voimapolittikan joka johti Irakin ja Iranin sekä Kuwaitin sotiin. Mutta Irakin historiassa se ei ole poikeuksellista.

- Irakia on hallittu näin kautta historian. Siksi oli kirjoitettava lyhyt Irakin historia, jotta ihmiset ymmärtäisivät mitä oikeastaan todellisuudessa tapahtui.

Media saakin Bashirilta vahvaa kritiikkiä niin Irakin kuin muiden kriisien raportoinnissa.

- Media ja uutiset maailmalla antavat yksipuolisen kuvan, tässä tapauksessa ne johtivat harhaan. Pitäisi kertoa myös toinen puoli, Bashir sanoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.