Mainos

Hengitysliitto kuntouttaa sairaita hometaloissa

Hengityssairaiden etujärjestö Hengitysliitto on vuosia jättänyt korjaamatta kosteus- ja homeongelmaisiksi havaittuja tiloja. Liiton omien korjausasiantuntijoiden vaatimuksista huolimatta Hengitysliitto on jatkanut hengityssairaiden kuntouttamista vaurioituneissa rakennuksissa.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma sai käsiinsä kuntoraportteja, jotka kertovat monista ongelmista liiton omistamassa Anttolanhovin kuntoutuskeskuksessa vuodesta 2000 alkaen.

Esimerkiksi uimahallikäytävän akryylibetonin alle jätetyssä parketissa huomattiin kosteutta yhdeksän vuotta sitten. Vikaa ei ole edelleenkään korjattu. Hotellihuoneissa havaittiin mikrobien hajua jo vuonna 2000, mutta huoneet korjattiin vasta tänä keväänä.

Uudemman, huhtikuussa 2009 tehdyn ja luottamukselliseksi luokitellun kuntoraportin mukaan Anttolanhovissa on esimerkiksi homevaurioituneita mineraalivillaeristeitä, ikkunanpuitteita, listoituksia ja muovimattoja. Myös sokkelihalkaisut ovat raportin mukaan todennäköisesti homevaurioituneet.

Sisäkatosta on vuotanut vettä vuosikausia. Vesikatossa on havaittu vuotokohtia. Allasosaston sisäpinnoilla on merkkejä kosteusvaurioista ja kaakelisaumoissa kasvaa levää. Esimerkkejä on lukuisia.

45 minuuttia -ohjelma kertoi Anttolanhovin huonosta kunnosta ensimmäistä kertaa lokakuussa. Televisio-ohjelman jälkeen Hengitysliitosta on lähtenyt tukku avainhenkilöitä. Liitosta ovat lähteneet Anttolanhovin kuntoutuskeskuksen johtaja Juhani Palonen, hallituksen puheenjohtaja Hannu Puolijoki ja korjaustoiminnan päällikkö Juhani Pirinen.

Hengitysliiton toiminnanjohtajan Pertti Paakkisen mukaan eroihin ei liity dramatiikkaa.

- Puheenjohtajan ja hallituksen ja valtuuston kanssa käytävät keskustelut ovat asia erikseen ja sitten elämässä työpaikkoja vaihdetaan, Paakkinen selittää.

Sähköposti paljastaa salailun

Keskeiset ongelmat nousevat esille myös Hengitysliiton hallitukselle ja valtuuston puheenjohtajille pari viikkoa sitten lähetetyssä sähköpostissa, jonka 45 minuuttia -ohjelma saa nimettömästä osoitteesta.

Sähköpostin allekirjoittaja, Hengitysliiton korjausneuvonnan pitkäaikainen päällikkö Juhani Pirinen kertoo viestissä olleensa jo vuonna 2000 erittäin huolestunut liiton kiinteistöjen tilasta ja leimautumisesta "homeliitoksi". Pirisen viestin mukaan Hengitysliiton keskustoimiston johtajat ovat koko ajan tienneet ongelmat. Viestin mukaan johtajat yksinkertaisesti kielsivät monien asioiden tutkimisen.

Tekniikan tohtori Juhani Pirinen tutki Hengitysliiton rakennuksia työkseen 11 vuotta. Pirinen ei halunnut kommentoida sähköpostin sisältöä 45 minuuttia -ohjelmalle.

Hengitysliitolla on valtava sadantuhannen neliön kiinteistökanta. Koulutus-, kuntoutus- ja työkeskuksia on eri puolilla Suomea. Lisäksi liitto omistaa 500 aikanaan hengityssairaille tehtyä asuntoa.

- Kohtalaisen hyvin uskon, että nykytilanne on käsissä, puolustaa Hengitysliiton toiminnanjohtaja Pertti Paakkinen.

Alkoholia ja ahdistelua

Kiinteistöongelmien lisäksi liiton johtoa arvostellaan myös henkilöstöasioissa.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan liitossa on katsottu läpi sormien muun muassa alkoholin käyttöä työpaikalla ja jopa seksuaalista häirintää.

- Mihinkään tällaisiin yksittäisiin henkilöihin liittyviin asioihin en voi tällaisessa tilaisuudessa vastata tietenkään, ne selvitetään työyhteisökohtaisesti erikseen, ne kuuluvat sinne, toiminnanjohtaja Paakkinen sanoo.

Toiminnanjohtaja Paakkinen lähtee liitosta ensi kuussa eläkkeelle 24 vuoden palveluksen jälkeen. Hänen seuraajakseen on valittu talousjohtaja Vesa Kukkonen - hänkin on ollut liitossa jo parikymmentä vuotta.

Lisää aiheesta Jussi ErosenKolme varttia -blogissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.