Mainos

Hemilä vakuutti etelän tukijärjestelyn jatkuvuutta

Eteläisen Suomen maatalouden tukijärjestely jatkuu vuoden 1999 jälkeenkin, vakuutteli maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) etelän viljelijöille tänään. Yli 300 viljelijää oli saapunut Espooseen kuulemaan ministerin tuoreet terveiset komissiolle jätetystä vakavien vaikeuksien tukiesityksestä.

Viljelijät ovat olleet pettyneitä etenkin siihen, että Hemilän ja EU:n maatalouskomissaari Franz Fischlerin sopiman esityksen mukaan kotieläintuki ja kasvihuonetuki hyväksyttiin vain kolmeksi vuodeksi. Tuesta on neuvoteltava uudelleen vuonna 1999.

Hemilän mukaan komissio on kuitenkin päätösesityksessään selvästi sitoutunut siihen, että tukijärjestely jatkuu vuoden 1999 yli. Hemilä vetosi asian käsittelyn keskeneräisyyteen komissiossa ja näytti yleisölleen pikaisesti mahdollisia tukilukuja. Viljelijät joutuvat odottamaan komission lopullista kantaa kuun loppuun. Päätösesitys annettiin eilen komissiolle, jonka on määrä lyödä tukipaketti lukkoon 30. heinäkuuta. Hemilä uskoi, että komissio hyväksyy tukipaketin Hemilän ja Fischlerin hioman esityksen mukaisesti.

-Komissiolta on haettu kotimaisen tuen käyttöoikeus, joka on paljon suurempi kuin mihin meillä on varaa, Hemilä korosti. Komissio myöntänee Suomelle luvan maksaa kotimaista tukea Suomen hakemien enimmäistasojen mukaan, mutta valtion kukkarosta ei löydy rahaa maksimitukiin.

Ennen kuin eteläisen Suomen viljelijät saavat lopulliset tukisummat tietoonsa, on väännettävä vielä kättä hallituksen sopiman 750 miljoonan markan säästön kohdentamisesta eri tuotantosuuntien kesken. Ministerin mukaan tämä työ aloitetaan ministeriössä heti komission päätöksen jälkeen.

Kansalliseen tukeen on jaossa ensi vuonna 750 miljoonan vähennyksen jälkeen 3,8 miljardia markkaa. Hemilä arvioi tänään, että 750 miljoonan markan leikkaus vähentää kaikkien viljelijöiden tuloja 10 prosentilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.