Mainos

Hemilä: Vakavista vaikeuksista sovittu

EU:n komissio hyväksyy eteläiselle Suomelle myönnettävät maataloustuet kahden viikon sisällä, kertoo maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä Strasbourgissa. EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler esittää Hemilän mukaan tukipaketin viimeistään komission viimeisessä kokouksessa 30. heinäkuuta.

Fischler ja Hemilä sopivat tänään maatalouden tukipaketin yksityiskohdista. Tarkemmat tiedot selviävät ylihuomenna, kun maatalousministeriö esittää uudet laskelmansa. Valtio maksaa ensi vuodenvaihteesta alkaen maataloudelle tukea, jonka kokonaismäärä on 350-400 miljoonaa markkaa.

Etelä-Suomen maatalouden saama kansallinen tuki on moninaista. Viljanviljelijät saavat aluetukea ilman erityisiä aikarajoja. Kotieläintalous saa päälukuun perustuvaa ja kasvihuoneviljely pinta-alaan perustuvaa tukea. Kysymyksessä ovat korotetut siirtymäkauden tuet, jotka loppuvat vuonna 1999. Tukia on tällöin tarkoitus tarkastella uudelleen.

Investointitukien enimmäismääriksi on sovittu 75 prosenttia, sika- ja siipikarjataloudessa kuitenkin 50 prosenttia. Korotus koskisi myös jo tehtyjä investointeja.

Neuvottelut Suomen myöntämistä kansallisista erityistuista perustuvat Suomen jäsenyyssopimukseen. Artiklan 141 mukaan Suomi saa maksaa maataloudelleen kansallista tukea, joka kuitenkin on ensin hyväksytettävä EU:n komissiolla. Komissio puolestaan pyrkii neuvotteluissa siihen, että ennen kuin ryhdytään luomaan uusia tukimuotoja, tutkitaan olemassa olevien tukien käyttömahdollisuudet.

MTK tyytymätön

Maataloustuottajien keskusliiton julkaiseman tiedotteen mukaan Hemilän käymät neuvottelut vakavien vaikeuksien tuista ovat "epäonnistuneet täydellisesti". Järjestön mukaan neuvotteluissa ei ole saavutettu Suomen tavoitteita alkuunkaan. MTK:n mukaan Etelä-Suomen kotieläintalous jäisi siirtymäkauden jälkeen vuodesta 2000 alkaen "täysin heitteille".

MTK:n mielipide on, ettei Suomen hallituksen pidä hyväksyä Hemilän neuvottelemaa tulosta, koska se mitätöisi artiklan 141, joka alunperin mahdollisti Suomen jäsenyyden.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.