Mainos

Hemilä tyytyväinen WTO-sopimukseen

Maailman kauppajärjestön WTO:n uuden neuvottelukierroksen maataloustavoitteet tyydyttävät maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän mukaan Suomea ja Euroopan unionia.

Maatalouskauppa on WTO:n Dohan kierroksen tulevien neuvottelujen keskeisiä aiheita.

-Kauppaministerit päättivät, että kierroksella pyritään maatalouden kauppaa häiritsevien tukien alentamiseen ja tuotteiden markkinoille pääsyn edistämiseen. Kaikkia vientitukia alennetaan lopullisena tavoitteena niiden asteittainen poistaminen, sanoi Hemilä tänään Helsingissä.

EU:n vaatimuksesta ministerikokous kuitenkin päätti, ettei tämä ennakoi nyt alkavien neuvottelujen lopputulosta, huomautti Hemilä.

Kierroksella neuvotellaan lisäksi myös ei-kaupallisista maatalousaiheista kuten maaseudun elinvoimasta ja ympäristöstä sekä ruokaturvasta. Hemilä piti erittäin tärkeänä, että Dohassa kyettiin päättämään uuden neuvottelukierroksen asialistasta. Vaikka kokouksen julistus on monimutkainen kompromissi, sen teksti parani viimeisen yön neuvotteluissa eikä Euroopan unioni joutunut luopumaan keskeisistä tavoitteistaan.

-Maatalouden vientituki on Euroopalle edelleen tärkeä, eikä siitä luopumisesta neuvotella tulevalla kierroksella. Monien muiden maiden kuten Yhdysvaltain käyttämät vientituen muodot, esimerkiksi tuetut vientiluotot, sen sijaan tulevat nyt alennusneuvottelujen piiriin, Hemilä totesi.

Hemilän mukaan eurooppalaisen maatalouden mallia voidaan kehittää ei-kaupallisten aiheiden avulla. Eurooppalaiseen maatalouteen ei tulevalla kierroksella kohdistu kohtuuttomia muutospaineita ja suomalaisten ajamia EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita voidaan toteuttaa WTO-neuvottelujen asialistan puitteissa, katsoo Hemilä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.