Mainos

Hemilä tyytymätön EU:n banaanipolitiikkaan

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä ilmaisi tänään tyytymättömyytensä EU:n komission ehdotukseen unionin uudesta banaanipolitiikasta. Hemilän mielestä ehdotus ei ota riittävästi huomioon uusien jäsenmaiden, Suomen, Ruotsin ja Itävallan perinteisiä kauppareittejä ja tullitasoja.

Banaanien hinnat ovat nousseet Suomessa EU-jäsenyyden myötä, sillä EU:n tuontipolitiikka suosii mm. Karibialta tuotavia kalliita banaaneja. Politiikkaa on kuitenkin nyt muutettava Maailmankaupan järjestön WTO:n takia, joka ei ole katsonut hyvällä silmällä EU:n Latinalaista Amerikkaa syrjivää tuontipolitiikkaa.

EU:n komission tekemä uudistusehdotus saattaa edelleen nostaa banaanin hintoja Suomessa. Hemilä totesikin EU:n maatalousministereiden kokouksen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Suomi palaisi mieluiten banaanien vapaakauppaan.

-Meidän on kuitenkin vaikeaa pitää korkeaa profiilia tässä kysymyksessä, kun emme muutenkaan ole kovin ponnekkaasti puhuneet maataloustuotteiden vapaakaupan puolesta, Hemilä sanoi ja lisäsi, että EU ei ihan äkkiä sopeudu Suomen vaatimuksiin tässä asiassa.

Banaanipolitiikka on EU-maille varsin hankala pala purtavaksi. Britannia ja Ranska haluavat suosia entisten siirtomaidensa tuotteita, kun taas mm. Saksa siirtyisi vapaakauppaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.