Hemilä toppuuttelee BSE-kohua

Suomen maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä mukaan EU:n ei pitäisi nykytilanteessa ryhtyä uusiin, liioiteltuihin toimiin taistelussa hullun lehmän tautia eli BSE:tä vastaan. Hemilä sanoi myöhään eilisiltana Brysselissä, että EU-maiden olisi ensin toteutettava ne toimenpiteet, joista on jo sovittu, ennen kuin ryhdytään tekemään uusia päätöksiä. Liian pikainen toiminta ei ole Hemilän mukaan tässä vaiheessa oikea menettelytapa.
Hemilä osallistui Brysselissä eilen EU:n maatalousministerien kokoukseen. Tärkein kysymys tapaamisessa oli EU:n toiminta hullun lehmän tautia vastaan. Ministerien aikomuksena oli käydä epävirallinen keskustelu BSE:stä. Keskustelut venyivät kuitenkin aiottua huomattavasti pitemmiksi ja kiihkeämmiksi. Hemilä sanoi yllättyneensä, että tapaamisessa esitettiin toimenpiteiden kiristämistä entisestään.

-Paine Keski-Euroopassa on kova, Hemilä arvioi keskustelujen väliajalla.

Ministerit keskustelivat muun muassa nautaeläinten selkärankojen ottamisesta mukaan ns. riskimateriaalin listalle. Hemilä kertoi, ettei asiassa tehty ratkaisua. Kokouksen puheenjohtaja, Ruotsin maatalousministeri Margareta Winberg kertoi aiemmin illalla, että ministerit olivat jo tehneet periaateratkaisun, jonka mukaan nautojen selkärangat otetaan listalle nautojen vaarallisista teurasosista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat