Mainos

Hemilä lupaa vain tilakohtaiset katokorvaukset

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä rajaa tuottajajärjestön vaatimat yleiskorvaukset pois katokorvausvalikoimasta. Hän ei aio esittää hallitukselle yleiskorvausten maksamista satovahingoista kärsineille viljelijöille. Viljelijät ovat vaatineet vahingoista jopa 2,5 miljardin markan korvauksia.

Hemilä pitää tilakohtaisia katokorvauksia riittävinä, koska satovahingoista kärsineet viljelijät saavat yleiskorvauksen tuessa, joka maksetaan viljelijöille sadosta riippumatta. Hemilä on kuitenkin valmis harkitsemaan kohdennettua yleiskorvausta, jos jokin tuotantosuunta tai tilaryhmä uhkaa jäädä väliinputoajiksi korvauskysymyksissä.

Hallitus osoitti lisäbudjetissaan noin 300 miljoonaa markkaa tilakohtaisiin korvauksiin. Hänen mielestään summa on pikemminkin ylä- kuin alakanttiin, sillä syyskuun lopun arvio vahingoista näyttää olleen ennakkotietojen perusteella hieman yliarvioitu. Tuolloin arvioitiin, että satovahinkoja kärsineitä tiloja on 20 000 ja vahinkoalaa on 400 000 hehtaaria.

Hemilä perusteli kantaansa yleiskorvauksista sillä, että yleiskorvaukset sisältyvät viljelijöiden saamaan suoraan tukeen, jota maksetaan sadosta riippumatta. Hänen mielestään on virheellistä verrata kuluvan vuoden katoa vuoden 1987 katoon ja tuolloin maksettuihin yleiskorvauksiin, koska ennen EU-aikaa suoran tulotuen osuus oli selvästi pienempi kuin EU-jäsenyyden aikana.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.