Mainos

Hemilä kummeksuu keskustaa

Maa- ja metsätalousministerin tehtävät reilun kuukauden kuluttua jättävä Kalevi Hemilä ihmettelee keskustan vaisua yhteydenpitoa ministeriön suuntaan. -Varsinkin Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana keskustan ja minun välilläni ei ollut mitään yhteyksiä. He eivät halunneet olla missään yhteydessä tänne päin. Koin sen vähän omituisena, Hemilä huomauttaa sanomalehti Etelä-Saimaan haastattelussa.

Muutos ministeriön ja pääoppositiopuolueen välisessä keskustelussa tapahtui Hemilän mukaan nopeasti, kun puoluetta johti Esko Ahon sijaisena Anneli Jäätteenmäki. -Jäätteenmäki oli aktiivinen ja otti heti yhteyttä. Myös puolueen maaseutuvaliokunta oli viime talven aikana minuun ensimmäisen kerran yhteydessä. Kun Aho on taas palannut puolueen johtoon, on ollut vähän hiljaisempaa. Tämäkin kuvaa sitä, että keskustapuolue on ollut aika lailla hukassa, Hemilä toteaa.

Hemilän mukaan keskustan oppositioasema heijastui etenkin Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana myös MTK:hon. -Kun MTK tukeutuu voimakkaasti keskustaan, heillä oli etenkin Lipposen ensimmäisen hallituksen aikaan vaikea löytää keskusteluyhteyksiä hallituspuolueiden kanssa.

Tukilevy jäi päälle

Hemilän mukaan maa- ja metsätalousministeriön ja MTK:n suhteet ovat kuitenkin nykyisin luontevat. -Vuosina 1995-1997 se oli sellaista rettelöintiä puolin ja toisin. Nyt minkäänlaista kädenvääntöä ei ole. Asioita on hoidettu hyvässä yhteisymmärryksessä ja ymmärtääkseni MTK:lla on hyvät keskusteluyhteydet ministeriön suuntaan. Hemilä ihmettelee kuitenkin MTK:n tukilogiikkaa. -Kenties siellä on jäänyt sellainen tukilevy päälle. Tukea pyydetään joka käänteessä lisää. Tuskin oli tämä BSE-tapauskaan vielä vahvistunut, kun tuottajajärjestön puheenjohtaja meni pyytämään lisää tukea. Se oli vähintäänkin ennenaikaista, Hemilä arvostelee.

Hemilä pitää Etelä-Saimaan haastattelussa kiinni kannastaan, että hänen seuraajakseen olisi ollut syytä valita poliittinen ministeri. -Se on vähän omituista, että samassa ministeriössä on ollut näin pitkään sitoutumaton ministeri. Parlamentaarinen suhde kärsii tästä. Siksi otin kantaa poliittisen seuraajan puolesta, Hemilä toteaa sanomalehti Etelä-Saimaan haastattelussa sunnuntaina. Hemilää maatalousministerinä seuraa sitoutumaton pankinjohtaja Raimo Tammilehto.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.