Mainos

Hemilä alentaisi elintarvikkeiden arvonlisäveroa

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä olisi valmis alentamaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa. Hemilä toteaa Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa, että elintarvikkeiden halpeneminen paitsi hyödyttäisi kuluttajia, myös parantaisi kilpailukykyä.

-Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa, jolla on ongelmia kilpailukyvyssään, mutta silti sillä on 17 prosentin arvonlisävero, vaikka joissakin EU:n jäsenmaissa se on nolla ja keskimäärin 6-7 prosenttia, Hemilä toteaa. Hemilän mielestä ylimääräinen vero muihin jäsenmaihin verrattuna on "täysin kestämätön asia".

Hemilä myös haluaisi kunnat yhteistyöhön elintarvikevalvonnassa. Monien kuntien valvonnassa on ministerin mukaan puutteita, eikä laman aikana heikentynyttä tasoa ole saatu nousemaan.

-Elintarvikevalvonta olisi tyypillisesti tehtävä, joka voitaisiin hoitaa yhteistyössä. Useampi kunta voisi seutukunnan puitteissa palkata yhteisiä asiantuntijoita, Hemilä sanoo. Hemilä toteuttaisi yhteistyön seudullisesti samassa yhteydessä hallinnon uudistamishankkeiden kanssa.

Hemilä korostaa, että ruokamyrkytysepidemian puhkeamisella jossain kunnassa olisi vakavat terveydelliset ja taloudelliset vaikutukset. Esimerkkeinä Hemilä mainitsee Euroopassa riehuneet eläintaudit, kuten hullun lehmän taudin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.